na Zachodzie są uważane za trujące, w niektórych krajach ich sprzedaż jest nawet zabroniona ze względu na niebezpieczną substancję – toksyny gyromitryny. Po spożyciu może spowodować poważne zatrucie pokarmowe. Jednak przy zachowaniu technologii czyszczenia i gotowania nie są niebezpieczne, bardzo smaczne, a nawet przydatne – wskazane w leczeniu zapalenia stawów, osteochondrozy, trzustki i innych chorób.
Najczęściej ściegi znajdują się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Wszystkie przepisy na dania z liniami zakładają specjalny algorytm działań. Najpierw są dokładnie oczyszczane z brudu, zalewane zimną wodą, myte, posypane solą i gotowane przez 30 minut bez pokrywki. Następnie należy je ponownie umyć, gotować po raz drugi przez 20 minut i spłukać po raz trzeci. Dopiero po tych manipulacjach można użyć produktu. Teraz można z nich przygotować wiele obfitych i apetycznych potraw: zupy, sosy, przekąski, nadzienie do ciast, zapiekanki, duszone lub smażone grzyby w śmietanie, dodatek do tłuczonych ziemniaków. Aby uzyskać pikantny smak i aromat, zaleca się dodanie ziół i przypraw. Możesz solić tylko na gorąco.