jęczmień z przeszyciami

pyszne i bardzo pożywne danie z delikatnymi wiosennymi grzybami. Linie, podobnie jak smardze, rosną tylko wiosną, a pierwsze na samym początku kwietnia. Ogólnie rzecz biorąc, grzyby są warunkowo trujące, a nawet niebezpieczne, gdy są świeże-zawsze gotujemy je kilka razy, za każdym razem zmieniając wodę. I dobrze byłoby je namoczyć przez co najmniej 15 minut, aby pełzały owady, które mogą znajdować się w czapkach do szycia.
lianaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 64 % 18 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 35 min

aby przygotować to danie, namocz jęczmień perłowy przez noc. Grzyby należy również przygotować, a mianowicie dokładnie umyć i sprawdzić, czy nie ma owadów, pokroić na duże kawałki i gotować przez 40 minut, spuszczając wodę, spłukując grzyby pod bieżącą wodą i dobrze ściskając. Nie zaniedbuj tego etapu, ponieważ nie można wykonać linii bez obróbki wstępnej.
z jęczmienia perłowego należy również spuścić płyn, w którym został namoczony, a następnie spłukać płatki i pozostawić do wyschnięcia.

właściwie gotowanie potrawy:

1. Obierz cebulę, a następnie pokrój ją na średnie kawałki.
2. Pokrój umyty i wysuszony seler na małe kawałki.
3. Teraz przygotowane warzywa należy smażyć, dobrze podgrzewając patelnię olejem roślinnym.
4. Włóż grzyby, kontynuuj gotowanie razem, mieszając przez 7-10 minut.
5. Dodaj kaszę, masło, przyprawy i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
6. Umieść zawartość patelni w naczyniu do pieczenia, wlej gorącą wodę, aby wszystko było pokryte płynem. Poziom wody powinien być o około 1,5 cm wyższy niż poziom zboża.
7. Umieść formę przykrytą folią w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 40 minut (aż płatki będą gotowe). Wyłącz ogrzewanie i przytrzymaj gotowe danie w chłodzącym piekarniku przez kolejne 25 minut, po czym można je podawać ze świeżymi warzywami i ziołami, ulubionym sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Grzyby - 24   kcal/100g

Podobne przepisy