skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Sałatka jest tak wszechstronna, że składa się z prawie 3 składników: jajek, zielonej cebuli i majonezu, doprawionych szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu.
Krok 2:
Opłucz jaja kurze w wodzie, wycierając gąbką, włóż do głębokiego pojemnika: rondla, kotła. Zalać wodą i gotować przez 12 minut od momentu zagotowania wody. Możesz gotować trochę dłużej,ale nie krócej! Następnie spuść gorącą wodę i wlej zimną, prawie lodowatą wodę do pojemnika. Jeśli masz pojemnik z nieprzywierającym dnem, przenieś ugotowane jaja kurze do miski, ponieważ nie możesz gwałtownie poddać nieprzywierającej powierzchni różnym temperaturom!
Krok 3:
Obierz skorupki schłodzonych gotowanych jajek, dokładnie je opłucz i pokrój w średnie lub małe kostki. Wiele osób woli mielić gotowane jajka na grubej tarce-jest to opcjonalne.
Krok 4:
Opłucz i posiekaj łodygi zielonej cebuli, wlej kawałki do pojemnika na posiekane jaja kurze. W tym przepisie nie można zastąpić zielonej cebuli porem, cebulą lub czerwoną cebulą, ponieważ danie jest cenione właśnie ze względu na soczysty smak tej pikantnej zieleni.
Krok 5:
Opłucz koperek, posiekaj i dodaj do innych składników. Nie można zastąpić kopru świeżą pietruszką-to & quot;przeciągnie & quot; smak potrawy podczas serwowania. Możesz stworzyć sałatkę nawet bez koperku, ale dzięki niej smak potrawy stanie się znacznie jaśniejszy i bardziej pikantny.
Krok 6:
Rozłóż majonez o dowolnej zawartości tłuszczu, najlepiej klasyczny, a nie czosnkowy, dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Delikatnie wymieszaj ruchami od dołu do góry.
Krok 7:
Ugotowaną sałatkę ułożyć na talerzu lub w miseczkach, miseczkach, podać bezpośrednio po ugotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Dekorowanie i uzupełnianie potrawy nie jest konieczne-sałatka jest pyszna w tak prostym stworzeniu.
sałatka z zielonej cebuli z jajkiem jest bardzo znanym i popularnym daniem, ponieważ jest przygotowywana z minimum składników i można ją podawać z mięsem, rybą i dowolnym dodatkiem. Nie zaleca się spożywania sałatki na obiad, ponieważ zawiera majonez, ale nie można zastąpić takiego sosu śmietaną, w przeciwnym razie danie straci swój smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g