skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto z jabłkami? Najpierw zrób nadzienie. Przygotuj dla niej niezbędne produkty. Weź duże jabłka, dobrze sprawdzają się odmiany słodko-kwaśne. Dodaj cynamon do smaku.
Krok 2:
Umyj jabłka, osusz. Jabłka obrać ze skórki i nasion, pokroić w plastry o średniej grubości. Zbyt cienkie krojenie jabłek nie jest konieczne, aby zachowały swój kształt po ugotowaniu. Podczas krojenia posyp jabłka sokiem z cytryny,aby nie ciemniły.
Krok 3:
Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 4:
Na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić masę do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotuj masę przez około 5 minut.
Krok 5:
Dodaj miód na patelnię, wymieszaj.
Krok 6:
Gotuj masę przez kolejne 3-4 minuty, aż będzie karmelowa. Jednocześnie nie odchodź od pieca i cały czas mieszaj masę, aby się nie przypaliła.
Krok 7:
Umieść przygotowane jabłka na patelni, wymieszaj.
Krok 8:
Gotuj nadzienie na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą w połowie ugotowane. Posyp jabłka cynamonem, wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól farszowi ostygnąć. Aby to się stało szybciej, przenieś nadzienie na osobny talerz.
Krok 9:
Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło. Weź duże jajka. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.
Krok 10:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Przesiewanie nasyci mąkę tlenem, a ciasto będzie lepiej rosło podczas pieczenia.
Krok 11:
Miękkie masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Krok 12:
Ubij po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym.
Krok 13:
Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj.
Krok 14:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 15:
Ciasto jest gęste, gładkie i kremowe.
Krok 16:
Na dnie naczynia do pieczenia ułóż nadzienie jabłkowe wraz z syropem karmelowym. Forma nie może być wstępnie nasmarowana, ponieważ nadzienie jest mokre, a ciasto zawiera wystarczającą ilość oleju. Ale jeśli twoja forma zamyka się luźno, lepiej upiec ciasto w ceramicznej, silikonowej formie lub w żaroodpornej szklanej formie, aby nadzienie nie wyciekło.
Krok 17:
Rozłóż ciasto równomiernie na wierzchu nadzienia, spłaszczając łyżką lub szpatułką.
Krok 18:
Natychmiast piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut, aż się zarumieni. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewniany szpikulec w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, oznacza to, że formę można wyjąć z piekarnika. Niech ciasto lekko ostygnie w formie.
Krok 19:
Następnie odwróć ciasto na talerz, aby jabłka były na wierzchu.
Krok 20:
Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.
czas gotowania może różnić się od wskazanego w przepisie. Dostosuj temperaturę i czas pieczenia, koncentrując się na cechach piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g