skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z kurczakiem w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania możesz użyć dowolnych części kurczaka lub wziąć całość i podzielić na kawałki. Weź ryż długoziarnisty, ponieważ gotuje się mniej.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na małe kawałki. Obierz cebulę i marchewkę, spłucz z brudu i posiekaj. Marchewki można pokroić lub zetrzeć na grubej tarce, a cebulę po prostu drobno posiekać.
Krok 3:
Włącz Multicooker na tryb "smażenie" i wlej trochę oleju roślinnego. Włóż cebulę i marchewkę do gorącej miski. Smaż warzywa przez kilka minut.
Krok 4:
Następnie dodaj pokrojonego kurczaka. Wymieszaj i smaż razem z warzywami przez 10-15 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło.
Krok 5:
W tym czasie kilkakrotnie opłucz ryż w zimnej wodzie. Następnie spuść nadmiar wody.
Krok 6:
Spłukany ryż włożyć do miski multicookera i zalać gorącą wodą. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Dlaczego potrzebna jest gorąca woda? Zmiany temperatury są szkodliwe dla miski, a także nie przyniosą korzyści gorącemu mięsu. I oszczędność czasu-Multicooker nie musi tracić czasu na podgrzewanie wody w naczyniu.
Krok 7:
Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę i włącz tryb "kasza" (lub pilaw) na 25 minut. Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Pozostaw ryż na kolejne 10-15 minut pod przykryciem. Określ dokładny czas za pomocą swojej techniki!
Krok 8:
Ryż z kurczakiem w powolnej kuchence jest gotowy! Ułóż na talerzach i podawaj! Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g