skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mieszankę kapusty z kiełbaskami w powolnej kuchence? Przygotuj składniki niezbędne do przygotowania mieszanki z kiełbaskami. Najważniejsze: biała kapusta i kiełbaski. Możesz poprawić smak potrawy, uzupełniając składniki marchewką i cebulą, pomidorami lub koncentratem pomidorowym.
Krok 2:
Drobno posiekaj białą kapustę. Oczywiście danie okaże się smaczniejsze, jeśli użyjesz młodej soczystej kapusty, ale nawet poza sezonem warzywnym można znaleźć w sklepie dobrą ciasną główkę świeżej kapusty.
Krok 3:
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 4:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 5:
Wlej trochę bezwonnego oleju roślinnego do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE", gdy olej się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulę i startą marchewkę, smaż, aż warzywa będą przezroczyste. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy lub pomidory do własnego soku. Piecz przez kolejne 10 minut.
Krok 6:
Dodaj kapustę, zalej wodą, aby woda dotarła do połowy zawartości, dodaj sól i czarny pieprz. Włącz powolną kuchenkę do programu "duszenie" na 1,5 godziny. Po godzinie duszenia otwórz pokrywkę multicookera, wymieszaj zawartość drewnianą szpatułką.
Krok 7:
Możesz wziąć dowolne kiełbaski do smaku, ktoś woli wędzone mięso, aby uzyskać bardziej neutralny smak, możesz wziąć kiełbaski mleczne. Pokrój je w plastry o grubości 0,5 cm. Następnie włóż kiełbaski do miski multicookera do warzyw, wszystko wymieszaj woda w misce multicookera powinna zmniejszyć się o połowę. Ponownie zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu do końca programu, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy, że naczynie jest gotowe.
Krok 8:
Podawaj danie na gorąco, do smaku możesz dodać śmietanę lub majonez, zioła. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal / 100g