ryż z suszonymi owocami

niezwykły i jasny dodatek. Spróbuj gotować! Spróbuj ugotować ryż z suszonymi owocami. Trochę nietypowe danie. Być może nie spodoba ci się. Ale uwielbiam połączenie słodkich suszonych owoców w pikantnych potrawach. Uzyskuje się pewien kontrast smaków.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 85 % 29 g
146 kcal
IG: 55 / 45 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Obierz cebulę i spłucz pod bieżącą, zimną wodą. Możesz użyć suszonych owoców, które lubisz. Bardziej podoba mi się połączenie suszonych śliwek z suszonymi morelami. Możesz dodać garść rodzynek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone owoce-suszone śliwki i suszone morele, zalać wrzącą wodą przez 5 minut. Następnie spuść wodę i umyj suszone owoce pod bieżącą wodą. Jest to konieczne, aby zmyć z nich wszystkie zanieczyszczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż, podobnie, spłucz kilka razy w zimnej wodzie, aby pozostała po nim czysta woda.Cebula

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj obraną cebulę. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie ułóż drobno posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż umyty ryż na patelnię do cebuli i zalej wodą w stosunku do ryżu 1: 3.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż suszone owoce na ryżu. Jeśli są bardzo duże, można je pokroić nieco mniejsze, co zrobiłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę używam papryki i kurkumy. Ze względu na to, że kurkuma zostanie dodana do naczynia, kolor będzie żółty, co z pewnością poprawi nastrój. Wszystko wymieszaj i przykryj. Doprowadź wszystko do wrzenia i zmniejsz ogień do najniższego poziomu. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy ryż całkowicie wchłonie wodę. Jak widać, ryż zmienił kolor na żółty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowy ryż na talerzach i podawaj. Takie danie będzie doskonałym dodatkiem do dań rybnych lub mięsnych. Smacznego!

zmieniając asortyment suszonych owoców, możesz za każdym razem uzyskać nowy smak gotowego dania. Nawiasem mówiąc, przygotowując zwykły pilaw, zawsze dodaję do niego suszone śliwki. Jest to również jedna z opcji gotowania ryżu z suszonymi owocami. Spróbuj I ty!

opcjonalnie, podczas gotowania ryżu, możesz dodać trochę świeżych owoców lub orzechów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy