pieczeń wieprzowa w garnku z ziemniakami

Szybki, sycący, bardzo smaczny, z prostych potraw! Pieczeń wieprzowa w rondlu z ziemniakami to danie może nakarmić całą rodzinę na lunch lub kolację. Nie musisz wymyślać żadnych dodatków do mięsa-okazuje się, że jest to danie dwa w jednym! I bardzo wygodnie jest gotować wszystko w jednym rondlu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 38 % 8 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń wieprzową z ziemniakami w garnku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Wieprzowinę można przyjmować z niewielką ilością smalcu, ale najlepiej bez kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natychmiast ugotujemy na patelni. Wygodny w użyciu nieprzywierający garnek. Wlej do niego trochę oleju roślinnego i włóż posiekane mięso. Smaż na złoty kolor. Najpierw sok uwolni się z mięsa i będzie wyglądał, jakby był duszony. Trzymaj go w ogniu. Sok odparuje, a mięso zacznie się smażyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Dodaj cebulę i marchewkę do garnka. Wszystko wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 4-5 minut. Z warzyw pojawi się charakterystyczny smażony armoat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelnię włożyć pokrojone ziemniaki i wlać sos pomidorowy. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Dodaj gorącą wodę, aby znajdowała się nieco poniżej poziomu ziemniaków. Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Ziemniaki staną się miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wody można dodać więcej. Wtedy będzie więcej sosu. Ułóż gotową pieczeń wieprzową na talerzach i podawaj. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy