Haszlama wieprzowa

ugotuj mięso po ormiańsku. Pyszne-polizasz palce! Hashlama to bardzo smaczne danie! Ale jeśli nie lubisz jagnięciny, z którą khashlama jest tradycyjnie gotowana, możesz zastąpić ją wieprzowiną. Okazuje się świetnie. Czas zajmuje tylko proces gaszenia, we wszystkim innym-minuta. Gotuj z przyjemnością!
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 12 % 3 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

kroimy warzywa:

- łuk półpierścienie,
- marchewka w kółko,
- papryka jest również półpierścieniami,
- bakłażany w dużych kawałkach,
- grzyby cienkimi płytkami,
- pomidory w cienkich plasterkach,
- mięso w porcjach.

w kotle z grubym dnem układamy wszystkie składniki warstwami, przestrzegając tej kolejności:

cebula-marchew-papryka-mięso-bakłażan-grzyby-pomidory.

warstwy można powtarzać, ale pomidory zdecydowanie powinny być na górze. Po ułożeniu mięsa nie zapomnij dodać soli i pieprzu do smaku.

dusić hashlamę pod przykryciem na małym ogniu przez dwie godziny. Nie trzeba dodawać wody ani bulionu, ponieważ warzywa w procesie duszenia wypuszczą sok.

podawaj hashlamę na gorąco, posypując posiekaną gałązką świeżej kolendry.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy