skład / składniki
metoda gotowania
kroimy warzywa:
- łuk półpierścienie,
- marchewka w kółko,
- papryka jest również półpierścieniami,
- bakłażany w dużych kawałkach,
- grzyby cienkimi płytkami,
- pomidory w cienkich plasterkach,
- mięso w porcjach.
w kotle z grubym dnem układamy wszystkie składniki warstwami, przestrzegając tej kolejności:
cebula-marchew-papryka-mięso-bakłażan-grzyby-pomidory.
warstwy można powtarzać, ale pomidory zdecydowanie powinny być na górze. Po ułożeniu mięsa nie zapomnij dodać soli i pieprzu do smaku.
dusić hashlamę pod przykryciem na małym ogniu przez dwie godziny. Nie trzeba dodawać wody ani bulionu, ponieważ warzywa w procesie duszenia wypuszczą sok.
podawaj hashlamę na gorąco, posypując posiekaną gałązką świeżej kolendry.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g