gulasz wołowy jak w przedszkolu

bardzo proste, bardzo smaczne i szybkie-święto każdego dnia! Gulasz wołowy jak w przedszkolu nie zajmie ci dużo czasu i wysiłku, więc początkujący kucharz sobie z tym poradzi. Możesz podawać go z dowolnym dodatkiem. Najlepiej z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 16 % 3 g
100 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wołowy jak w przedszkolu? przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz mięso wołowe bez kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane mięso. Smaż przez kilka minut. Podczas pieczenia mięso zmieni kolor i zacznie się trochę opiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj warzywa osobno. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa i smaż wszystko razem przez minutę. W takim przypadku z warzyw pojawi się charakterystyczny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej szklance wymieszaj zimną wodę z koncentratem pomidorowym i dodaj mąkę. Wymieszaj, aby nie pozostały grudki mąki. Ilość wody można zmienić w dowolnym kierunku. Lubię mieć dużo sosu, więc zdarza się, że dodaję jeszcze więcej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej mięso sosem na patelni i zagotuj. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez 30-40 minut. Mięso powinno stać się miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gulasz jest gotowy! To idealne danie do uzupełnienia każdego przystawki. Ryż, kasza gryczana, makaron lub tłuczone ziemniaki są idealne. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy