skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz ryż i umieść go na kuchence - po co tracić czas. Jak tylko się zagotuje, usuń ogień-pozwól mu gotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić.
Krok 2:
Ugotujmy jajka. Potrzebujemy tych na twardo.
Krok 3:
A my zajmiemy się kałamarnicami. Jeśli masz nieobraną tuszę, odetnij ogony kałamarnicy (można je ustawić w małe paski i po ugotowaniu przez dwie minuty dodać do nadzienia). Natknąłem się na obrane i zamrożone kalmary. Na opakowaniu było napisane, że przed gotowaniem należy rozmrozić i wyczyścić, co zrobiłem.
Krok 4:
Jeśli jajka na twardo ostygną, pokrój w drobną kostkę.
Krok 5:
Umyte i odsączone warzywa (zielona cebula, koperek,kolendra, petrushchka) również drobno pokromsya.
Krok 6:
Ryż jest gotowy? Opłucz go w wodzie, pozwól mu spłynąć, wymieszaj ryż z resztą składników do nadzienia, pieprz, sól do smaku.
Krok 7:
Tutaj wrzucamy surowe jajko i ponownie wszystko mieszamy. Okazało się pyszne nadzienie do kalmarów.
Krok 8:
Nadziewamy nim tusze, dokładnie ubijając masę ryżową łyżką.
Krok 9:
Wymieszaj makaron pomidorowy, śmietanę i wodę, dopraw solą i przyprawami. Wymieszać.
Krok 10:
Włóż kalmary (ściskając je drewnianymi wykałaczkami) do naczynia wygodnego do duszenia i napełnij je tą masą, dodając, jeśli to konieczne, trochę wody (jeśli nie ma wystarczającej ilości sosu, dodaj wodę na pół ze śmietaną). Czy sos się zagotował? Gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut po ugotowaniu.
Krok 11:
Podawaj pokrojone kalmary, polewając sosem, do którego możesz dodać resztki nadzienia podczas duszenia. Nie zapomnij wyjąć wykałaczek!
i więcej porad
aby przygotować pyszne delikatne nadziewane kalmary, bierzemy nieobrane okazy. W końcu ich czyszczenie to pięciominutowa sprawa.
lepiej jest wziąć okrągły ryż, ale jak pokazuje praktyka, nawet mieszanka dzikich itp.
do nadzienia możesz dodać inne składniki, powiedzmy grzyby itp.
sos do duszenia można również przygotować inaczej, na przykład dodając do niego czosnek itp.
Faszerując kalmary, nie wbijaj ich dokładnie – w przeciwnym razie nadzienie wypadnie podczas gotowania, ponieważ kalmary "kurzą się" podczas gotowania.
gotowość mięsa kałamarnicy jest sprawdzana widelcem - powinna łatwo do niej wejść.
jeśli nadzienie pozostanie, wlej je do sosu, aby uzyskać jeszcze bardziej satysfakcjonujące danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g