pilaw uzbecki z jagnięciną

klasyczny przepis na tradycyjnie uzbecki pilaw! Pyszne! To prawdziwy uzbecki pilaw. Przepis na pilaw znalazłem w G. Saidov. Wspaniały szef kuchni mówi tak, że nawet osoba daleka od gotowania zrobi arcydzieło.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 39 % 18 g
węglowodany 46 % 21 g
280 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ryż brązowy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż opłucz i zalej osoloną wodą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Olej lniany

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Utopić tłuszcz z kurczaka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skwarki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gruby brzuch

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Baranina

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebula

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cebula

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój marchewki w kostkę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie włóż mięso do kotła

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mięso smażyć

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż cebulę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podsmaż cebulę

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przyprawy do pilawu

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Sól i dodaj trochę przypraw

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż marchewki

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż ryż

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Sól i dodaj przyprawy

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Napełnij wodą

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Sprawdź poziom wody

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Umyj czosnek

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Zakop czosnek w ryżu

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Czapka i gaza

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Owiń pokrywkę gazą

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Przykryj kocioł pokrywką z gazą

  27. Krok 27:

    Krok 27.

jak zrobić pilaw uzbecki z jagnięciną? Weź brązowy ryż, posortuj go, opłucz, zalej osoloną wodą i odstaw na bok.
pokrój mięso z kośćmi na duże kawałki.
pokrój cebulę na półpierścienie, marchewki na długie cienkie pręty , Kurdyuk na kawałki.
wlej olej lniany do kotła. Włącz gaz na pełną moc.
gdy masło się rozgrzeje, włóż tłuszcz z ogona i wytop smalec. Usuń skwarki.
następnie bardzo ostrożnie połóż mięso na ścianie kotła.
gdy mięso zostanie usmażone, a woda wyparuje, włóż cebulę do kotła.
wszystko wymieszaj, aby mięso było na górze, a cebula na dole.
posolić mięso z cebulą, trochę pieprzu, dodać trochę przypraw.
po 7-8 minutach, gdy cebula się zarumieni, zalej wszystko gorącą wodą, aby mięso było pokryte. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj mięso na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
po tym czasie ostatni raz wymieszaj mięso z cebulą i włóż marchewkę.
dodaj ogień, poczekaj, aż zawartość kotła się zagotuje, zmniejsz ogień i pozostaw marchewki na 15-20 minut.
po dodaniu marchewki nie można mieszać zawartości kotła.
po 20 minutach dodaj ryż, rozprowadzając go na całej powierzchni marchwi, sól, posyp równomiernie przyprawą do pilawu, zalej wrzącą wodą,aby woda unosiła się nad powierzchnią ryżu o 1-1, 5 paliczka palca wskazującego.
poczekaj, aż woda się zagotuje i zmniejsz ogień.
teraz musisz poczekać, aż cała woda się zagotuje.
aby to zrobić, ostrożnie przebij pilaw drewnianą łyżką i zobacz, ile wody pozostało.
jeśli pozostało bardzo mało, zakop 2-3 głowy umytego czosnku w ryżu, szczelnie przykryj kocioł pokrywką owiniętą w 3-4 warstwy gazą lub ręcznikiem. Dzieje się tak, aby kondensacja nie zamieniła naszego pilawu w owsiankę z mięsem.
po 20-25 minutach nasz pilaw jagnięcy jest gotowy.
połóż ryż z marchewką na talerzu.
połóż mięso na ryżu. Wyrzuć kości.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g
  • Olej lniany - 898   kcal/100g

Podobne przepisy