skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ryż brązowy
Krok 2:
Ryż opłucz i zalej osoloną wodą
Krok 3:
Olej lniany
Krok 4:
Utopić tłuszcz z kurczaka
Krok 5:
Skwarki
Krok 6:
Gruby brzuch
Krok 7:
Baranina
Krok 8:
Cebula
Krok 9:
Cebula
Krok 10:
Pokrój marchewki w kostkę
Krok 11:
Ostrożnie włóż mięso do kotła
Krok 12:
Mięso smażyć
Krok 13:
Rozłóż cebulę
Krok 14:
Podsmaż cebulę
Krok 15:
Przyprawy do pilawu
Krok 16:
Sól i dodaj trochę przypraw
Krok 17:
Rozłóż marchewki
Krok 18:
Rozłóż ryż
Krok 19:
Sól i dodaj przyprawy
Krok 20:
Napełnij wodą
Krok 21:
Sprawdź poziom wody
Krok 22:
Umyj czosnek
Krok 23:
Zakop czosnek w ryżu
Krok 24:
Czapka i gaza
Krok 25:
Owiń pokrywkę gazą
Krok 26:
Przykryj kocioł pokrywką z gazą
Krok 27:
jak zrobić pilaw uzbecki z jagnięciną? Weź brązowy ryż, posortuj go, opłucz, zalej osoloną wodą i odstaw na bok.
pokrój mięso z kośćmi na duże kawałki.
pokrój cebulę na półpierścienie, marchewki na długie cienkie pręty , Kurdyuk na kawałki.
wlej olej lniany do kotła. Włącz gaz na pełną moc.
gdy masło się rozgrzeje, włóż tłuszcz z ogona i wytop smalec. Usuń skwarki.
następnie bardzo ostrożnie połóż mięso na ścianie kotła.
gdy mięso zostanie usmażone, a woda wyparuje, włóż cebulę do kotła.
wszystko wymieszaj, aby mięso było na górze, a cebula na dole.
posolić mięso z cebulą, trochę pieprzu, dodać trochę przypraw.
po 7-8 minutach, gdy cebula się zarumieni, zalej wszystko gorącą wodą, aby mięso było pokryte. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj mięso na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
po tym czasie ostatni raz wymieszaj mięso z cebulą i włóż marchewkę.
dodaj ogień, poczekaj, aż zawartość kotła się zagotuje, zmniejsz ogień i pozostaw marchewki na 15-20 minut.
po dodaniu marchewki nie można mieszać zawartości kotła.
po 20 minutach dodaj ryż, rozprowadzając go na całej powierzchni marchwi, sól, posyp równomiernie przyprawą do pilawu, zalej wrzącą wodą,aby woda unosiła się nad powierzchnią ryżu o 1-1, 5 paliczka palca wskazującego.
poczekaj, aż woda się zagotuje i zmniejsz ogień.
teraz musisz poczekać, aż cała woda się zagotuje.
aby to zrobić, ostrożnie przebij pilaw drewnianą łyżką i zobacz, ile wody pozostało.
jeśli pozostało bardzo mało, zakop 2-3 głowy umytego czosnku w ryżu, szczelnie przykryj kocioł pokrywką owiniętą w 3-4 warstwy gazą lub ręcznikiem. Dzieje się tak, aby kondensacja nie zamieniła naszego pilawu w owsiankę z mięsem.
po 20-25 minutach nasz pilaw jagnięcy jest gotowy.
połóż ryż z marchewką na talerzu.
połóż mięso na ryżu. Wyrzuć kości.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g
- Olej lniany - 898 kcal/100g