Kleftiko z jagnięciny po cypryjsku

najsłynniejsze danie mięsne kuchni greckiej! Kleftiko jest przygotowywane na Cyprze z jagnięciny i ziemniaków, które długo marnieją w piekarniku, aw domu - w piekarniku. Mięso z tego gotowania okazuje się niezwykle miękkie, pachnące, nasączone przyprawami i przyprawami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 42 % 10 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do przygotowania Kleftiko. Mięso do tego dania tradycyjnie bierze się tylko jagnięcinę lub młodą jagnięcinę. Czasami gotuje się go z kozim mięsem. Możesz wziąć dowolne przyprawy, ale najlepiej oddadzą smak kuchni śródziemnomorskiej oregano, bazylii i papryki. Będziesz także potrzebował dużo folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw wyciśnij sok z cytryny i dodaj do niego paprykę. Dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Rozłóż kawałki mięsa powstałą mieszanką i pozostaw do marynowania na 2-3 godziny. Kwas zawarty w soku z cytryny sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w krążki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki dobrze umyć, obrać i pokroić w szerokie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź Ognioodporne naczynie do pieczenia. Przykryj go 5-6 warstwami folii. Nałóż folię, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia. Połóż połowę ziemniaków na dnie w jednej warstwie. Posolić, posypać przyprawami, polać oliwą z oliwek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż krążki cebuli na ziemniakach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz ząbki czosnku, włóż je między cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż marynowane mięso na cebuli. Posolić i posypać przyprawami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż warstwę pozostałych ziemniaków na mięsie. Tę warstwę należy również posolić i doprawić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze zawiń naczynie w folię, ostrożnie wyginając wszystkie krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść formę z naczyniem w piekarniku rozgrzanym do 270°c na godzinę. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i pozostaw mięso na 3-5 godzin. Zwróć uwagę, jaka jest wysoka temperatura na początku. Dlatego ostrożnie wybierz naczynie do pieczenia. Mój nie wytrzymał i pękł, musiałem przenieść naczynie do innej formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika. Ostrożnie rozwiń folię i rozłóż na talerzach, posypując ziołami.

bardzo smaczna pieczeń! Duszny, ugotowany, pachnący! Warto poświęcić czas!

W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g

Podobne przepisy