wiśnia we własnym soku w powolnej kuchence

przepis na królewski deser na zimę z wiśniami. Soczysta, słodka jagoda w zimowe dni przyniesie ciepły nastrój do każdego domu. Dobry nastrój z taką ucztą jest zapewniony. Może być używany po prostu jako uczta, a także jako dekoracja jakiegoś świątecznego dania. Słodycze wakacje gwarantowane!
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 69 g
120 kcal
IG: 76 / 0 / 24

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 20 min

myjemy i sortujemy wiśnie. Bierzemy dojrzałe, mięsiste jagody w nich więcej soku. Włóż do miski multicookera i przykryj cukrem. Pozostaw na 5-6 godzin. Wiśnia powinna w tym czasie wydzielić sok, w którym go ugotujemy. Ustaw powolną kuchenkę na delikatny tryb "gaszenia" i gotuj przez 1 godzinę. Jagody powinny pozostać całe, nie gotowane. Wlać do wysterylizowanych słoików i zwinąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy