pierogi w doniczkach z wątróbką

Spróbuj pieczonych pierogów! To jest pyszne! Jeśli chcę zamienić obiad w małą rodzinną ucztę, odkładam wszystkie swoje rzeczy i gotuję coś szczególnie smacznego. Na liście takich specjalnych potraw mam pieczone pierogi. I nie tylko pierogi,ale z wątróbką! Dzielę się sekretami, może komuś się przyda:)
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 36 % 10 g
146 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki w paski.

2. Umieść warzywa na patelni, smaż przez 3-4 minuty na oleju roślinnym, a następnie sól.

3. Umyj wątrobę, włóż do warzyw, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

4. Dodaj keczup i śmietanę, a także wlej gorącą wodę (bulion), wymieszaj. Dusić, aż wątroba będzie całkowicie ugotowana.

5. Przygotuj garnki, włóż do nich część sosu wątrobowego i równą porcję pierogów.

6. Rozłóż pozostały sos i przykryj garnki pokrywkami.

7. Piecz pierogi w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

podawaj, jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy