skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę pszenną i żytnią do miski, zrób małe wgłębienie w środku i rozbij do niej jajko, a także wlej wstępnie stopione masło i mleko, wlej sól i cukier. Zagnieść ciasto - powinno być elastyczne i elastyczne.
2. Drobno posiekaj kapustę, pamiętaj rękami, aby wypuściła sok, a następnie włóż na patelnię i gotuj na maśle, aż będzie całkowicie ugotowany. Dodaj sól i pieprz do duszonej kapusty, wymieszaj. Umyj zieloną cebulę, osusz, pokrój tak drobno, jak to możliwe.
3. Rozbij jajko do wysokiej miski, wlej mleko, dodaj sól i pieprz, a następnie ubij nadzienie mikserem.
4. Podziel ciasto na małe części, rozwałkuj każdą część na okrągłą tortillę o średnicy około 9 cm. Podnieś i ściśnij krawędzie, aby zrobić talerz ciasta. Umieść puste miejsca w foremkach lub połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Po napełnieniu ich nadzieniem (1 łyżka) i napełnieniu jajkiem (około 2 łyżki) piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
podawaj pieczywo na gorąco.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g