skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Każda rodzina ma swój własny przepis na okroshki z niektórymi składnikami. Ugotuję okroshkę z określonym zestawem produktów. Biorę gotowaną kiełbasę bez tłuszczu, możesz wziąć szynkę, kiełbaski lub gotowane mięso. Świeże zioła-pietruszka i koperek, możesz dodać do nich pęczek zielonej cebuli. Woda mineralna z gazem. Jajka i ziemniaki wstępnie ugotować i schłodzić. Przygotuj głęboką miskę na okroshkę.
Krok 2:
W mojej rodzinie zawsze dodawano ziemniaki do okroshki, obierając je i smażąc ze wszystkich stron na złoty kolor. Do tego nadają się małe ziemniaki. Nie kroję ziemniaków w okroshkę. Ale w razie potrzeby ziemniaki można pokroić w taki sam sposób jak kiełbasę. Jajka obrać i posiekać. Kiełbasę wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę. Opłucz świeże ogórki, osusz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Opłucz świeże zioła, strząśnij nadmiar płynu i drobno posiekaj. W głębokiej misce wymieszaj posiekane świeże zioła i sól, zmiel wszystko razem.
Krok 4:
Dodaj posiekaną kiełbasę, jajka, ogórki do zieleni i wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj majonez, śmietanę, musztardę. Wszystko wymieszać. Do smaku można dodać czarny mielony pieprz, ale zwykle nie dodaję go do okroshki.
Krok 6:
Stopniowo wlewaj gazowaną wodę mineralną. Posmakować. Jeśli okroshka wydaje się zbyt świeża, możesz dodać sok z połowy cytryny lub ocet jabłkowy. Ochłodzić okroshkę przed podaniem.
Krok 7:
Podawaj schłodzoną gotową okroshkę. Zwykle wlewam porcję okroshki do talerza i rozprowadzam po 2-3 smażone ziemniaki, w zależności od smaku i wielkości ziemniaków.
uważa się, że okroshka to wyłącznie letnia zupa. Jest to zrozumiałe, ponieważ latem nadszedł czas na gotowanie ze świeżych warzyw i ziół. Ale mimo to okroshkę można przygotować o każdej porze roku. Szczególnie smaczna wydaje się zimą, jako wspomnienie lata i letniej obfitości warzyw. Możesz więc eksperymentować z okroshką na wodzie mineralnej, jeśli wcześniej nie gotowałeś w ten sposób, w dowolnym momencie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal / 100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal / 100g