Lukier czekoladowy do ciasta kakaowego

klasyczny przepis na najbardziej wszechstronne polewy do pieczenia! Każda gospodyni przynajmniej raz w życiu przygotowała ten błyszczący lukier z proszku kakaowego. Będzie potrzebować najprostszych produktów, a nawet początkujący poradzi sobie z tym procesem. Wydawałoby się, że zwykły lukier, ale jest w stanie zrobić arcydzieło z każdego ciasta!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 45 % 29 g
węglowodany 48 % 31 g
397 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lukier do ciasta kakaowego? Przygotuj jedzenie. Proszek kakaowy używaj naturalnego i najwyższej jakości, bez cukru i innych dodatków. Masło wybierz także naturalne, wysokiej jakości, 82,5% tłuszczu. Zamiast mleka możesz użyć śmietany, lukier okaże się jeszcze bardziej kremowy. Dla smaku możesz dodać szczyptę waniliny, a dla wzmocnienia smaku - sól na czubku noża. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię i wlej do niej kakao i cukier. Wymieszaj suche składniki. Łatwiej będzie to zrobić, jeśli najpierw przesiasz kakao.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do rondla, mieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Kakao jest dość trudne do wymieszania w zimnej cieczy, więc następnie glazurę należy trochę ugotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na małym ogniu i, ciągle mieszając, doprowadź lukier do gładkości. Nie trzeba go doprowadzać do wrzenia, aby uniknąć pojawienia się piany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij patelnię z ognia i ostudź lukier do temperatury pokojowej. Włóż do niego masło. Nie spiesz się, aby włożyć go do gorącego mleka, lukier stanie się bardzo rzadki i będziesz musiał poczekać, aż ostygnie. Dobrze wymieszaj masło trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lukier stanie się gładki i jednolity. Możesz polać nim słodycze. Jeśli nagle lukier jest zbyt płynny, włóż go do lodówki. Masło ostygnie, a glazura zgęstnieje. Podczas gotowania możesz również dodać łyżkę mąki.

można powiedzieć, że robię ten lukier od dzieciństwa. Polewaliśmy nim popularne wówczas ciasto. Będę szczęśliwy, jeśli ten przepis przyda się młodym kucharzom.

aby podkreślić smak bardzo słodkiego deseru, zamiast mleka można dodać śmietanę do lukru. Taki lukier uzyskuje się z lekkim sfermentowanym smakiem mlecznym.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g

Podobne przepisy