skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę pszenną Artek na wodzie? Przygotuj jedzenie. Dodaj cukier do swojego gustu, możesz go całkowicie wykluczyć. Weź olej naturalny, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Lub zastąp go oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia — owsianka stanie się jeszcze zdrowsza.
Krok 2:
Zanim zaczniesz gotować owsiankę, kaszę należy posortować z obcych śmieci. Najłatwiej to zrobić na zwykłym stole. Rozłóż płatki na powierzchni stołu w cienkiej warstwie i sortując je, usuń śmieci. Mogą to być kamyki, produkty pełnoziarniste, trawa i inne zanieczyszczenia, których nasz organizm nie potrzebuje.
Krok 3:
Włóż posortowane płatki do miski i spłucz. Jeśli lubisz kruchą owsiankę, spłucz ją pod bieżącą ciepłą wodą na sicie. Aby uzyskać bardziej lepką i gęstą owsiankę, nie płucz płatków długo pod zimną wodą. Dzięki tej metodzie skrobia nie zmywa się z powierzchni, co sprawia, że owsianka jest lepka. Wolę lepką owsiankę, więc po prostu spłukałem pszenicę pod zimną wodą.
Krok 4:
Przenieś grys na patelnię i przykryj wodą. Owsiankę pszenną wlewa się płynem w stosunku 1 do 2. Lepiej nie brać wody z kranu, używać oczyszczonej filtrem lub butelkowanej. Taka woda jest znacznie czystsza i bardziej miękka, co oznacza, że owsianka okaże się smaczniejsza i zdrowsza.
Krok 5:
Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Zamknij pokrywkę i zmniejsz ogień do niskiego, gotuj przez 20 minut. W tym czasie owsiankę należy kilkakrotnie wymieszać, aby się nie przypaliła. Następnie zdejmij pokrywkę i sól do smaku. Jeśli owsianka wydaje ci się zbyt rzadka, gotuj ją, mieszając, do pożądanej konsystencji. Zdejmij z ognia, zamknij pokrywkę, połóż ręcznik na wierzchu i odstaw na 15 minut, aby płatki w końcu się ugotowały i dotarły.
Krok 6:
Ułóż gotową owsiankę na talerzach, dodaj masło i podawaj natychmiast. W razie potrzeby do owsianki pszennej można dodać cukier, miód, syropy owocowe i jagodowe. Możesz go uzupełnić świeżymi jagodami, owocami, kandyzowanymi owocami i suszonymi owocami. Wszystko zależy od twoich pragnień i preferencji. Może być również podawany jako dodatek do dań rybnych lub mięsnych.
Krok 7:
Smacznego!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g