makaron udon z indykiem

Przygotuj niesamowicie apetyczny japoński makaron na obiad! Raduj swoich krewnych! Jeden z ulubionych przepisów na makaron udon. Okazuje się po prostu niesamowicie smaczny i apetyczny. Krewni też to lubią, więc dość często gotujemy to danie. Makaron, warzywa, Indyk... Polecam spróbować!
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 65 % 32 g
218 kcal
IG: 29 / 58 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Obierz cebulę, posiekaj ją.
2. Podgrzej patelnię olejem roślinnym (30 ml), włóż cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając.
3. Seler pokroić w paski, dodać do cebuli.
4. Posiekaj kapustę pekińską, włóż również na patelnię.
5. Smaż wszystko razem, aż do połowy ugotowane (warzywa powinny być trochę sztywne). Zdejmij z ognia.
6. Pokrój indyka na cienkie, duże kawałki i ubij każdy.
7. Rozgrzej pozostały olej na patelni. Drobno posiekaj czosnek i dodaj do oleju, odczekaj 10 sekund.
8. Ułóż indyka i smaż na dużym ogniu.
9. Posyp cukrem, wymieszaj.
10. Wlej sos sojowy, zagotuj mieszaninę i dodaj ocet balsamiczny. Wszystko wymieszaj.
11. Trzymaj patelnię na ogniu podczas odparowywania płynu. Zawartość patelni powinna nieco zgęstnieć.
12. W tym czasie ugotuj makaron udon w lekko osolonej wodzie. Wrzuć do durszlaka i trzymaj pod zimną wodą. Pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął.
13. Połóż warzywa na indyku, wymieszaj, trzymaj wszystko razem na ogniu, aż będzie ugotowane.
14. Dodaj makaron, wszystko wymieszaj i możesz podać danie do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy