skład / składniki
metoda gotowania
1. Wybierz jeden z 3 rodzajów grzybów. Pieczarki obrać i pokroić: duże-na ćwiartki, małe-na połówki. W shiitake (wstępnie namocz suszone shiitake, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu) Usuń nogi, pokrój czapki w cienkie paski. Grzyby drzewne (jeśli są suszone, należy je również wcześniej namoczyć) pokroić na małe kawałki.
2. Umyj, obierz i pokrój tuszę kałamarnicy wzdłuż na połówki. Usuń nadmiar wilgoci za pomocą papierowych serwetek. Pokrój każdą połowę na trzy części w poprzek.
3. Teraz musisz nałożyć siatkę na każdy kawałek kałamarnicy ostrym nożem.
4. Odetnij głowy ośmiornicy, wykonaj nacięcie wzdłużne na każdej ośmiornicy, jakby otwierając tusze.
5. Zagotuj wodę w dużym rondlu, włóż makaron, gotuj do miękkości (makaron powinien być gotowy, ale zachowaj pewną elastyczność w środku).
6. Włóż gotowy makaron do durszlaka, spłucz zimną wodą i poczekaj, aż nadmiar wilgoci spłynie.
7. Na patelni wok rozgrzej oba oleje.
8. Włóż kawałki kalmarów do gorącego oleju i smaż je przez 1-2 minuty. Ogień jest silny.
9. Dodaj grzyby.
10. Połóż ośmiornice, smaż wszystko razem przez kilka minut. Owoce morza nie powinny być gotowane zbyt długo, aby nie były gumowate.
11. Wlej sos, wszystko wymieszaj.
12. Włóż ugotowany makaron na patelnię, trzymaj w ogniu jeszcze przez kilka minut.
13. Drobno posiekaj zieloną cebulę.
14. Posyp gotowe danie zieloną cebulą i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ośmiornica - 164 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g