skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Woda zwykła z kranu lub filtrowana. Olej można nawet pobrać z zamrażarki. Miód można przyjmować zarówno płynny, jak i gęsty, ale naturalny.
Krok 2:
Sos gotuje się bardzo szybko, więc wszystko, czego potrzebujesz, należy przygotować od razu. Zważ keczup i miód, wyciśnij sok z cytryny, przełóż ząbki czosnku przez prasę i drobno posiekaj cebulę. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Krok 3:
Roztop masło. Kroimy go na małe kawałki i kładziemy na zimnej patelni, a następnie włączamy tylko średnie ciepło. W ten sposób olej zaczyna się płynnie topić i nie pali się.
Krok 4:
Nie czekaj, aż masło całkowicie się rozpuści i wrzuć cebulę. Smaż cebulę przez około 6 minut, nie zapomnij wymieszać. Gdy tylko cebula stanie się przezroczysta i zacznie się złocić, dodaj keczup. Mieszając, smaż, aż zacznie się wiązać, to kilka minut.
Krok 5:
Wlej wodę, dodaj miód, sok z cytryny i pieprz, wymieszaj.
Krok 6:
Zmniejsz ciepło do minimum lub nieco wyżej, sos powinien gotować się cicho, bez rozprysków i blaknięcia. Ciągle mieszając gotuj przez 8-10 minut.
Krok 7:
Zdejmij z pieca i dodaj czosnek.
Krok 8:
Następnie posiekane warzywa. / Dodałem kilka gałązek kopru i kolendry, tylko najdelikatniejsze liście, bez łodyg. Warzywa można zastąpić preferencjami, ale smak będzie lepszy ze świeżymi/. Wymieszaj, posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól, pieprz, czosnek. Następnie wróć do ciepłego pieca i podgrzej trochę, nie pozwalając mu się zagotować.
Krok 9:
Gotowy sos ma bogaty czerwono-pomarańczowy kolor. Przesuń szpatułkę po dnie patelni, jeśli utworzy się ścieżka i natychmiast się zamknie-konsystencja jest prawidłowa,nie trzeba gotować grubszego. Smak sosu jest pomidorowy, słodko-kwaśny, z wyraźną nutą czosnku. Jest ostrość, ale nie paląca, mały miodowy smak i aromat ziół. Paleta smaku jest wieloaspektowa, ale wszystko z umiarem i harmonijnym połączeniem.
Krok 10:
Ostudzić sos i można go podawać z dowolnym mięsem, kiełbasami, kotletami, makaronem, ryżem.. Możesz przenieść do słoika i przechowywać w lodówce lub zabrać go do natury, a następnie sos barbecue.
sos barbecue prawie zawsze zawiera jeden składnik-pomidory /w postaci koncentratu pomidorowego, soku lub keczupu.
jako dodatki można stosować paprykę, chili i różne rodzaje papryki, a także musztardę, sos sojowy i ryżowy, ocet, miód i cukier.
istnieją przepisy, w których sos można przygotować bez obróbki cieplnej, po prostu mieszając określone składniki. Ten sam keczup, majonez, czosnek, zioła i to wszystko - będzie sos barbecue !
przy tak szerokiej gamie składników i metod gotowania każdy kucharz może stworzyć przepis według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g