domowy sos BBQ

smak słodko-kwaśny, z zawsze dostępnych składników. Sos barbecue-wynaleziony przez Amerykanów, ale zyskał dużą popularność na całym świecie dzięki doskonałemu połączeniu z wieloma potrawami, od zwykłych frytek po wszelkiego rodzaju odmiany mięsne. Gotowanie jest proste, a przepisy są liczne, ale często zawierają składniki, które nie każda gospodyni domowa ma na naszych szerokościach geograficznych. Ten sam sos Worcester, który zawiera już od 20 do 40 składników ! Ten przepis jest atrakcyjny i atrakcyjny, że wszystko jest pod ręką w każdej kuchni.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 63 % 12 g
100 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Woda zwykła z kranu lub filtrowana. Olej można nawet pobrać z zamrażarki. Miód można przyjmować zarówno płynny, jak i gęsty, ale naturalny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sos gotuje się bardzo szybko, więc wszystko, czego potrzebujesz, należy przygotować od razu. Zważ keczup i miód, wyciśnij sok z cytryny, przełóż ząbki czosnku przez prasę i drobno posiekaj cebulę. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło. Kroimy go na małe kawałki i kładziemy na zimnej patelni, a następnie włączamy tylko średnie ciepło. W ten sposób olej zaczyna się płynnie topić i nie pali się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie czekaj, aż masło całkowicie się rozpuści i wrzuć cebulę. Smaż cebulę przez około 6 minut, nie zapomnij wymieszać. Gdy tylko cebula stanie się przezroczysta i zacznie się złocić, dodaj keczup. Mieszając, smaż, aż zacznie się wiązać, to kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę, dodaj miód, sok z cytryny i pieprz, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz ciepło do minimum lub nieco wyżej, sos powinien gotować się cicho, bez rozprysków i blaknięcia. Ciągle mieszając gotuj przez 8-10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij z pieca i dodaj czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie posiekane warzywa. / Dodałem kilka gałązek kopru i kolendry, tylko najdelikatniejsze liście, bez łodyg. Warzywa można zastąpić preferencjami, ale smak będzie lepszy ze świeżymi/. Wymieszaj, posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól, pieprz, czosnek. Następnie wróć do ciepłego pieca i podgrzej trochę, nie pozwalając mu się zagotować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy sos ma bogaty czerwono-pomarańczowy kolor. Przesuń szpatułkę po dnie patelni, jeśli utworzy się ścieżka i natychmiast się zamknie-konsystencja jest prawidłowa,nie trzeba gotować grubszego. Smak sosu jest pomidorowy, słodko-kwaśny, z wyraźną nutą czosnku. Jest ostrość, ale nie paląca, mały miodowy smak i aromat ziół. Paleta smaku jest wieloaspektowa, ale wszystko z umiarem i harmonijnym połączeniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostudzić sos i można go podawać z dowolnym mięsem, kiełbasami, kotletami, makaronem, ryżem.. Możesz przenieść do słoika i przechowywać w lodówce lub zabrać go do natury, a następnie sos barbecue.

sos barbecue prawie zawsze zawiera jeden składnik-pomidory /w postaci koncentratu pomidorowego, soku lub keczupu.

jako dodatki można stosować paprykę, chili i różne rodzaje papryki, a także musztardę, sos sojowy i ryżowy, ocet, miód i cukier.

istnieją przepisy, w których sos można przygotować bez obróbki cieplnej, po prostu mieszając określone składniki. Ten sam keczup, majonez, czosnek, zioła i to wszystko - będzie sos barbecue !

przy tak szerokiej gamie składników i metod gotowania każdy kucharz może stworzyć przepis według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy