barszcz z pampuszkami z czosnkiem

pyszne, obfite, pełne tradycyjne ukraińskie danie! W wielu krajach takie danie jak barszcz jest popularne. Jednak takie danie jak barszcz z pampushkami jest znane jako tradycyjne ukraińskie danie, chociaż jest również przygotowywane wszędzie, przepis na każdą gospodynię domową ma swoją własną markę, różniącą się od innych zestawem warzyw w zupie, ale pampuszki z reguły są przygotowywane przez wszystkich z ciasta drożdżowego z czosnkiem. Te bułeczki czosnkowe doskonale uzupełniają i poprawiają smak barszczu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 53 % 16 g
154 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso myjemy i kroimy na porcje lub zostawiamy w całości, a po ugotowaniu kroimy. Ponownie spłucz, napełnij wodą w rondlu i podpal. Gdy bulion się zagotuje, usuń pianę, dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy, gotuj mięso na średnim ogniu. W międzyczasie przygotujemy warzywa na barszcz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj buraki, obierz i pokrój w cienkie paski lub kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz białą kapustę z górnych suchych liści i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Smażyć marchewki i cebulę na rozgrzanym oleju, aż cebula będzie przezroczysta i miękka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni z mięsem, po wyjęciu stamtąd liścia laurowego, wyślij ziemniaki, gotuj przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wrzuć buraki, białą kapustę i smażoną marchewkę i cebulę do bulionu. Dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego i przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. Barszcz gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyłącz ogień, pozostaw Barszcz pod pokrywką, aby nalegał na 20-30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gotowania barszczu przygotuj ciasto na pampuszki. Wlej wodę podgrzaną do 36 stopni do miski. Dodaj łyżeczkę cukru i suche drożdże do wody. Mieszać. Po pięciu minutach dodaj sól, olej roślinny i przesianą mąkę pszenną. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto dzielimy na małe kawałki, zwijamy z nich kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki ciasta układamy w formie wysmarowanej masłem, pozostawiając między nimi niewielką odległość. Pampuszki na wierzchu można w razie potrzeby posmarować olejem roślinnym. Pozostaw w ciepłym miejscu, gdy piekarnik nagrzewa się do 180 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz pampuszki przez około 20 minut, aż się zarumienią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W międzyczasie ząbki czosnku są obrane z folii i wcierane na drobnej tarce. Drobno posiekaj świeże koperek lub natkę pietruszki. Gorące pampuszki natrzeć gotowanym czosnkiem i posypać ziołami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podajemy barszcz z pampuszkami do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy