skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso myjemy i kroimy na porcje lub zostawiamy w całości, a po ugotowaniu kroimy. Ponownie spłucz, napełnij wodą w rondlu i podpal. Gdy bulion się zagotuje, usuń pianę, dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy, gotuj mięso na średnim ogniu. W międzyczasie przygotujemy warzywa na barszcz.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Umyj buraki, obierz i pokrój w cienkie paski lub kostki.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.
Krok 6:
Obierz białą kapustę z górnych suchych liści i drobno posiekaj.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Smażyć marchewki i cebulę na rozgrzanym oleju, aż cebula będzie przezroczysta i miękka.
Krok 8:
Na patelni z mięsem, po wyjęciu stamtąd liścia laurowego, wyślij ziemniaki, gotuj przez około 5 minut.
Krok 9:
Wrzuć buraki, białą kapustę i smażoną marchewkę i cebulę do bulionu. Dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego i przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. Barszcz gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.
Krok 10:
Następnie wyłącz ogień, pozostaw Barszcz pod pokrywką, aby nalegał na 20-30 minut.
Krok 11:
Podczas gotowania barszczu przygotuj ciasto na pampuszki. Wlej wodę podgrzaną do 36 stopni do miski. Dodaj łyżeczkę cukru i suche drożdże do wody. Mieszać. Po pięciu minutach dodaj sól, olej roślinny i przesianą mąkę pszenną. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto.
Krok 12:
Ciasto dzielimy na małe kawałki, zwijamy z nich kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki ciasta układamy w formie wysmarowanej masłem, pozostawiając między nimi niewielką odległość. Pampuszki na wierzchu można w razie potrzeby posmarować olejem roślinnym. Pozostaw w ciepłym miejscu, gdy piekarnik nagrzewa się do 180 stopni.
Krok 13:
Piecz pampuszki przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Krok 14:
W międzyczasie ząbki czosnku są obrane z folii i wcierane na drobnej tarce. Drobno posiekaj świeże koperek lub natkę pietruszki. Gorące pampuszki natrzeć gotowanym czosnkiem i posypać ziołami.
Krok 15:
Podajemy barszcz z pampuszkami do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g