ciasta drożdżowe francuskie z mięsem w piekarniku

ciasta francuskie-tuby z soczystym nadzieniem mięsnym. Wypieki są rumiane, apetyczne i pachnące. Te ciasta najlepiej jeść na gorąco, podczas gdy sok z nadzienia został wchłonięty do ciasta. Popijaj ulubionym napojem, ale najlepiej mlekiem, które idealnie komponuje się ze świeżymi wypiekami.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 45 % 17 g
215 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso mielone z kurczaka miesza się w misce z posiekaną cebulą, solą i pieprzem do smaku. Najważniejsze jest to, że mięso mielone jest dobrej jakości i świeże, kupiłam w sklepie już nie raz sprawdzone przeze mnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zimną wodę, aby uzyskać soczystość mięsa mielonego i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Mięso mielone jest gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kupiłem francuskie ciasto drożdżowe-małe opakowanie o wadze 450 gramów. Zawiera 4 arkusze ciasta - z jednego arkusza otrzymasz dwa ciasta, w sumie wyjdzie osiem sztuk. Ciasto rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez 50-60 minut. Bierzemy jeden arkusz, kładziemy go na stole (mąka nie jest potrzebna) i lekko zwijamy wałkiem do ciasta, zwiększając krótki bok do 17 cm (w przybliżeniu). Otrzymasz prostokąt 20 (Oryginalna długość) o 17 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój warstwę ciasta nożem na dwie części. Rozłóż nadzienie długim paskiem, nie sięgając do krawędzi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ściskamy w postaci rurek pośrodku i końcówek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż naczynie do pieczenia kawałkiem pergaminu o odpowiednim rozmiarze, nie ma potrzeby smarowania. Układamy półfabrykaty szwem w dół - miałem dwa na raz. Aby natłuścić placki, oddziel żółtko od białka, weź żółtko i dodaj łyżkę mleka, wymieszaj. Smarujemy nasze ciasta-rurki silikonową szczotką. Możesz użyć całego jajka lub po prostu żółtka bez mleka, ale dzięki temu są bardziej różowe i mają błyszczącą powierzchnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wysyłamy blachę do pieczenia z ciastami do piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Jeśli piekarnik piecze nierównomiernie, blachę do pieczenia można odwrócić w połowie procesu pieczenia bez wyjmowania z piekarnika. Gdy paszteciki są prawie gotowe, możesz wyrzeźbić następną partię. Przez cały ten czas ciasto leżało w lodówce, aby się nie stopiło i wygodnie było z nim pracować. A może wszystko zmieści się na raz, a proces przebiegnie szybciej.

czas przygotowania takich ciast może być inny: Zajęło mi to tylko 50 minut, ponieważ forma jest mała i pieczę w 4 krokach, a jeśli piec w jednym, to modelowanie ciast i ich pieczenie zajmie nie więcej niż 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony kurczak - 143   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy