skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso mielone z kurczaka miesza się w misce z posiekaną cebulą, solą i pieprzem do smaku. Najważniejsze jest to, że mięso mielone jest dobrej jakości i świeże, kupiłam w sklepie już nie raz sprawdzone przeze mnie.
Krok 2:
Wlej zimną wodę, aby uzyskać soczystość mięsa mielonego i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Mięso mielone jest gotowe.
Krok 3:
Kupiłem francuskie ciasto drożdżowe-małe opakowanie o wadze 450 gramów. Zawiera 4 arkusze ciasta - z jednego arkusza otrzymasz dwa ciasta, w sumie wyjdzie osiem sztuk. Ciasto rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez 50-60 minut. Bierzemy jeden arkusz, kładziemy go na stole (mąka nie jest potrzebna) i lekko zwijamy wałkiem do ciasta, zwiększając krótki bok do 17 cm (w przybliżeniu). Otrzymasz prostokąt 20 (Oryginalna długość) o 17 cm.
Krok 4:
Pokrój warstwę ciasta nożem na dwie części. Rozłóż nadzienie długim paskiem, nie sięgając do krawędzi.
Krok 5:
Ściskamy w postaci rurek pośrodku i końcówek.
Krok 6:
Wyłóż naczynie do pieczenia kawałkiem pergaminu o odpowiednim rozmiarze, nie ma potrzeby smarowania. Układamy półfabrykaty szwem w dół - miałem dwa na raz. Aby natłuścić placki, oddziel żółtko od białka, weź żółtko i dodaj łyżkę mleka, wymieszaj. Smarujemy nasze ciasta-rurki silikonową szczotką. Możesz użyć całego jajka lub po prostu żółtka bez mleka, ale dzięki temu są bardziej różowe i mają błyszczącą powierzchnię.
Krok 7:
Wysyłamy blachę do pieczenia z ciastami do piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Jeśli piekarnik piecze nierównomiernie, blachę do pieczenia można odwrócić w połowie procesu pieczenia bez wyjmowania z piekarnika. Gdy paszteciki są prawie gotowe, możesz wyrzeźbić następną partię. Przez cały ten czas ciasto leżało w lodówce, aby się nie stopiło i wygodnie było z nim pracować. A może wszystko zmieści się na raz, a proces przebiegnie szybciej.
czas przygotowania takich ciast może być inny: Zajęło mi to tylko 50 minut, ponieważ forma jest mała i pieczę w 4 krokach, a jeśli piec w jednym, to modelowanie ciast i ich pieczenie zajmie nie więcej niż 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony kurczak - 143 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g