mannik bez kwaśnej śmietany w piekarniku

Oryginalny, pachnący, bujny, z prostych produktów! Manna bez kwaśnej śmietany w piekarniku jest bardzo łatwa do przygotowania, zamiast kwaśnej śmietany w tej Mannie używa się soku pomarańczowego i oleju roślinnego. Rezultatem jest świetna chuda babeczka, z porowatym miękiszem, dobrze rośnie i piecze.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 77 % 54 g
336 kcal
IG: 4 / 30 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mannę bez kwaśnej śmietany w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź gotowy sok pomarańczowy z torby. Wybierz sok naturalny, a nie napój sokowy. Ale możesz sam zrobić sok, w tym przypadku zetrzyj skórkę pomarańczową. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Semolina zalać sokiem pomarańczowym, wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do mieszanki skórkę z cytryny lub pomarańczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do mieszanki semoliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj mieszaninę i pozostaw na pół godziny, aby semolina pęczniała, a cukier się rozpuścił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie posyp formę kaszą manną lub bułką tartą. Ułatwi to wyjęcie Manny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pół godzinie wlej olej roślinny do masy Manny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj ciasto mikserem lub trzepaczką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy olej roślinny dobrze się połączy, dodaj sodę do masy, kontynuując mieszanie mikserem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wlej mąkę do masy manny i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż ciasto do przygotowanej formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 1 godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po godzinie wyjmij formę z upieczoną manną z piekarnika, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem: przebij mannę w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, oznacza to, że jest gotowy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozwól Mannie trochę ostygnąć, a następnie wyjmij ją z formy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenieś schłodzoną mannę na półmisek i podawaj na stole.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Tak wygląda manna bez kwaśnej śmietany w przekroju. Podczas serwowania można go posypać cukrem pudrem. Smacznego!

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal / 100g

Podobne przepisy