jabłka z kwaśną śmietaną w piekarniku

Prosty, pyszny, pożywny i zdrowy deser! Jabłka zauważone ze śmietaną to nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe danie. Można go przygotować na śniadanie lub jako deser dla całej rodziny. To dobra uczta dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką, ponieważ zawiera niewiele kalorii, ale jest dość słodka i pożywna. Można go również bezpiecznie podawać dzieciom, w składzie nic szkodliwego, ale nie odmówią takiego przysmaku. To danie można przygotować dosłownie w ciągu kilku minut, a składniki zawsze znajdują się w każdym domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 65 % 11 g
100 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ten deser. Oprócz jabłek i kwaśnej śmietany, podanych w nazwie przysmaku, do składu składników można dodać suszone śliwki, suszone morele i inne suszone owoce. Oprócz słodyczy nadadzą potrawie przyjemny smak i aromat. Miłośnicy mogą dodać trochę cukru do kwaśnej śmietany. Lepiej jest wziąć gęstą śmietanę i wysoki procent tłuszczu, aby nie wyciekła podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka, osusz lub wytrzyj ręcznikiem na sucho. Ostrożnie użyj noża, aby odciąć górę od szerokiej krawędzi jabłka, wyciąć rdzeń z nasionami, ale nie docieramy do końca. Aby przypadkowo nie przeciąć jabłka nożem, możesz to zrobić łyżeczką o cienkiej krawędzi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suszone śliwki lub inne suszone owoce, które zostaną użyte do nadzienia, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, włóż do miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut, aby puchły. Następnie drobno posiekaj je nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść jabłka w naczyniu do pieczenia. Każde jabłko nadziewane jest posiekanymi suszonymi śliwkami i suszonymi morelami. Na wierzchu, kto lubi słodkie desery, może posypać trochę cukru. Łyżką do każdego jabłka kładziemy śmietanę. Aby forma nie została poplamiona płynącym słodkim sosem, lepiej przykryć ją pergaminem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadzienie w jabłkach można posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Nada deserowi przyjemny posmak. W razie potrzeby Orzech włoski można zastąpić orzeszkami pinii lub migdałami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż formę z jabłkami do piekarnika na 25 minut. Wyjmij deser z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Okazał się prostym, pożywnym i zdrowym deserem przy minimalnym nakładzie czasu i wysiłku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Suszone śliwki - 227   kcal/100g

Podobne przepisy