skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ten deser. Oprócz jabłek i kwaśnej śmietany, podanych w nazwie przysmaku, do składu składników można dodać suszone śliwki, suszone morele i inne suszone owoce. Oprócz słodyczy nadadzą potrawie przyjemny smak i aromat. Miłośnicy mogą dodać trochę cukru do kwaśnej śmietany. Lepiej jest wziąć gęstą śmietanę i wysoki procent tłuszczu, aby nie wyciekła podczas pieczenia.
Krok 2:
Umyj jabłka, osusz lub wytrzyj ręcznikiem na sucho. Ostrożnie użyj noża, aby odciąć górę od szerokiej krawędzi jabłka, wyciąć rdzeń z nasionami, ale nie docieramy do końca. Aby przypadkowo nie przeciąć jabłka nożem, możesz to zrobić łyżeczką o cienkiej krawędzi.
Krok 3:
Suszone śliwki lub inne suszone owoce, które zostaną użyte do nadzienia, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, włóż do miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut, aby puchły. Następnie drobno posiekaj je nożem.
Krok 4:
Umieść jabłka w naczyniu do pieczenia. Każde jabłko nadziewane jest posiekanymi suszonymi śliwkami i suszonymi morelami. Na wierzchu, kto lubi słodkie desery, może posypać trochę cukru. Łyżką do każdego jabłka kładziemy śmietanę. Aby forma nie została poplamiona płynącym słodkim sosem, lepiej przykryć ją pergaminem.
Krok 5:
Nadzienie w jabłkach można posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Nada deserowi przyjemny posmak. W razie potrzeby Orzech włoski można zastąpić orzeszkami pinii lub migdałami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż formę z jabłkami do piekarnika na 25 minut. Wyjmij deser z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj.
Krok 6:
Okazał się prostym, pożywnym i zdrowym deserem przy minimalnym nakładzie czasu i wysiłku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Suszone śliwki - 227 kcal/100g