skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wodorostów? Aby przygotować sałatkę z wodorostów z jajkiem, weź 150 gramów wodorostów w puszkach (to dokładnie jedna puszka kapusty bez płynu), trzy jaja kurze, jedną małą cebulę i kilka łyżek majonez (najlepiej domowej roboty). Zamiast kapusty morskiej w puszkach można również użyć marynowanej (która jest sprzedawana na wagę), solonej, a nawet suszonej kapusty morskiej (tylko będzie to konieczne przed
Krok 2:
Gotuj jaja kurze przez 7-8 minut. Ostudzimy je i obieramy ze skorupy. Aby świeże jajka były lepiej czyszczone, istnieje sztuczka: podczas gotowania do wody należy dodać szczyptę sody, a po ugotowaniu jajka natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie. Obrane jajka drobno pokroić w kostkę.
Krok 3:
Cebula (połowa małej cebuli) jest bardzo drobno posiekana. Cebula potrzebuje bardzo mało, nie powinna przerywać smaku wodorostów, ale tylko nadać sałatce pikanterii. Aby cebula nie była gorzka, można ją zalać wrzącą wodą. Cebulę można zastąpić zieloną.
Krok 4:
Weź głęboką salaterkę, aby wygodnie było mieszać sałatkę i przenieść do niej posiekane jajka. Spuść cały płyn z kapusty morskiej. Jeśli kapusta morska jest bardzo długo cięta (zwykle jest sprzedawana w postaci bardzo długiego makaronu), a następnie kroimy ją w poprzek na dwie lub trzy kolejne części.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę, majonez, sól i pieprz do sałatki do smaku.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj sałatkę z wodorostów z jajkiem. Pozwól sałatce trochę zaparzyć i podawaj. Taka sałatka może doskonale zastąpić obiad, ponieważ jest bardzo satysfakcjonująca.
opisałem klasyczną wersję sałatki z wodorostów.
opcjonalnie do tej sałatki można również dodać kukurydzę w puszkach lub zielony groszek.
a jeśli dodasz do niego więcej paluszków krabowych i gotowanych kalmarów, nie wstydź się podawać takiej sałatki gościom na świątecznym stole. Uwierz mi, to bardzo smaczne. Spodoba się nawet tym, którzy nie lubią kapusty morskiej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta morska - 5 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g