syrop glukozowy w domu

jest szeroko stosowany w cukiernictwie. Syrop zapobiega kandyzowaniu produktów i nadaje im większą plastyczność. Wcześniej był używany przez profesjonalistów, ale teraz coraz częściej ten składnik można znaleźć w przepisach kuchni domowej podczas robienia deserów. Syrop glukozowy to lepka masa, jednorodna i przezroczysta, o intensywnie słodkim smaku, o bursztynowym kolorze. Wygląda jak płynny miód. Syrop jest niezbędny, gdy potrzebny jest stabilnie wysokiej jakości wynik. Przygotowanie jest proste i zawsze będzie pod ręką we właściwym czasie.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 68 g
271 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Lepiej jest wziąć przefiltrowaną lub stopioną wodę. Lub po prostu pozwól mu się osiedlić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do rondla z grubym dnem. Podgrzej wodę, wlej 10 ml, będzie potrzebna później.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier prawie gorącą wodą i dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na minimalnym ogniu, mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i wlać kwas cytrynowy do syropu, dobrze wymieszać, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj i gotuj bez przeszkadzania na minimalnym ogniu przez 25 - 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod pokrywką syrop będzie cicho bulgotał, kolor stanie się jasnobursztynowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 10 ml wody do sody, którą zostawiłeś i wymieszaj, aby wszystkie grudki się rozdzieliły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej roztwór sody do syropu, dodaj syrop do miski łyżką, zbierając całą sodę. Natychmiast nastąpi gwałtowna reakcja.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Masa spieni się i zwiększy swoją objętość, tworząc wiele bąbelków. Pozostaw na 15 minut na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Poczekaj, aż masa się uspokoi i przejdą bąbelki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdejmij patelnię z pieca, ostudź, usuń piankę i wlej do szklanych słoików.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy syrop ma bogaty bursztynowy kolor, który jest lepki jak miód. Zamknij słoiki z schłodzonym syropem i przechowuj w lodówce. W razie potrzeby możesz użyć go natychmiast. Z tej ilości produktów uzyskuje się około 700 ml wysokiej jakości syropu glukozowego.

syrop glukozowy jest powszechnie stosowany w przygotowaniu:

* glazury. Dzięki syropowi glukozowemu dobrze zestala się, zachowując połysk i gładkość.
* karmelki. Gotowy produkt jest elastyczny, o bogatym smaku.
* Pianki i pastylki do ssania. Tutaj syrop utrzymuje przewiewną konsystencję i wydłuża okres przydatności do spożycia deseru bez utraty właściwości estetycznych i smakowych.
* lody, parfait, sorbet i inne mrożone desery. Syrop glukozowy zapobiega tworzeniu się dużych kryształków lodu, zapewnia większą stabilność-naczynie topi się wolniej nawet w temperaturze powyżej 0.

Temperatura robocza syropu glukozowego zaczyna się od 50' - to wtedy staje się bardziej płynny i giętki.
wydajność domowego syropu praktycznie nie różni się od wersji fabrycznej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy