Indyk w śmietanie w piekarniku

pachnące, pikantne, najsmaczniejsze, na obiad! Indyk w śmietanie w piekarniku to bardzo prosty przepis na danie mięsne. Indyk jest wstępnie marynowany w sosie, dzięki czemu jest soczysty, o bogatym smaku i aromacie. Danie można podawać zarówno w dni powszednie, jak i na wakacje.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 16 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 9 % 2 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec indyka w śmietanie w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolne części ptaka. Okazuje się bardzo smaczny z filetem z ud. Gotowałam z filetem z piersi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Śmietanę, musztardę, sos sojowy, sól i pieprz złożyć w misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Możesz wziąć dowolną musztardę do sosu. Użyłam Dijon, żeby smak nie był tak ostry. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalna, bez dodatków roślinnych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj indyka, osusz i pokrój na średnie kawałki. Złóż go do głębokiej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj marynatę z kwaśnej śmietany do indyka i dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw indyka do marynowania w lodówce na 2 godziny, a najlepiej na noc. Im dłużej mięso jest marynowane, tym smaczniejsze będzie danie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po marynowaniu ułóż kawałki indyka wraz z marynatą w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Piec naczynie w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut. Możesz go wymieszać kilka razy podczas pieczenia. Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i podawaj. Smacznego!

Ten przepis może również marynować kurczaka i królika. Jako dodatek możesz podać ziemniaki, ryż, kaszę gryczaną, duszone lub gotowane warzywa.

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy