zapiekanka ziemniaczana w piekarniku klasyczna

pyszne ziemniaki zapiekane w śmietanie z czosnkiem i gałką muszkatołową! Zapiekanka to zapiekanka ziemniaczana w śmietanie z czosnkiem i gałką muszkatołową. Klasyczna zapiekanka z gałką muszkatołową pieczona w piekarniku spodoba się nawet tym, którzy nie lubią ziemniaków. Popróbujcie!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 41 % 11 g
198 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec zapiekankę ziemniaczaną w piekarniku? Przygotuj produkty: ziemniaki, śmietanę, ser, czosnek, sól i czarny pieprz oraz koniecznie gałkę muszkatołową, to wizytówka klasycznej zapiekanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż czosnek grzbietem noża i pokrój w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Śmietanę wlać do rondla, doprawić solą, pieprzem, dodać gałkę muszkatołową i ząbki czosnku. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki tak mocno, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę olejem i ułóż ziemniaki warstwami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej przygotowanym sosem śmietanowym. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 45 do 50 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie zetrzyj ser.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ziemniaki z piekarnika, powinny być już miękkie. Czasami gotuje się go w śmietanie przed pieczeniem , aby był bardziej miękki-zależy to od wybranej odmiany ziemniaków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obficie przykryj zapiekankę serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec do zrumienienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ryb.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy