skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec zapiekankę ziemniaczaną w piekarniku? Przygotuj produkty: ziemniaki, śmietanę, ser, czosnek, sól i czarny pieprz oraz koniecznie gałkę muszkatołową, to wizytówka klasycznej zapiekanki.
Krok 2:
Zmiażdż czosnek grzbietem noża i pokrój w plasterki.
Krok 3:
Śmietanę wlać do rondla, doprawić solą, pieprzem, dodać gałkę muszkatołową i ząbki czosnku. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Krok 4:
Obierz ziemniaki.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki tak mocno, jak to możliwe.
Krok 6:
Nasmaruj formę olejem i ułóż ziemniaki warstwami.
Krok 7:
Polej przygotowanym sosem śmietanowym. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 45 do 50 minut.
Krok 8:
W międzyczasie zetrzyj ser.
Krok 9:
Wyjmij ziemniaki z piekarnika, powinny być już miękkie. Czasami gotuje się go w śmietanie przed pieczeniem , aby był bardziej miękki-zależy to od wybranej odmiany ziemniaków.
Krok 10:
Obficie przykryj zapiekankę serem.
Krok 11:
Piec do zrumienienia.
Krok 12:
Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ryb.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g