skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z morwy? Aby przygotować dżem, umieść morwę w durszlaku, spłucz zimną wodą, pozostaw na 10 minut, aby nadmiar soku się ułożył.
Krok 2:
Oderwij lub odetnij łodygi nożyczkami. Radzę nadal robić to nożyczkami, ponieważ jagody są bardzo soczyste i kruche, a przy najmniejszym nacisku wydzielają sok. Umieść przetworzone jagody na patelni z grubym dnem. Pamiętaj że morwa może plamić naczynia.
Krok 3:
Przykryj morwy cukrem i wstaw do lodówki na noc, aby wypuściła sok.
Krok 4:
Po upływie określonego czasu wyjmij morwy z lodówki, umieść na kuchence, gotuj na średnim ogniu przez dziesięć minut, mieszaj okresowo i zbieraj pianę i nasiona.
Krok 5:
Zdejmij z ognia i pozostaw na pięć godzin. W tym czasie jagody wchłoną sok. Ponownie podpal i gotuj przez kolejne dziesięć minut, od czasu do czasu mieszaj, usuwaj pianę i zbieraj nasiona. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do dżemu. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 6:
Dobrze spłucz słoiki i pokrywki i wyciągnij w wygodny dla Ciebie sposób, robię to w piekarniku. Wstawiam słoiki i pokrywki do zimnego piekarnika na ruszcie szyjką w dół, wybieram temperaturę 180 stopni i ustawiam minutnik na 20 minut. Napełnij Jam sterylnymi słoikami, zwiń sterylnymi pokrywkami, Odwróć słoiki, zawiń w ciepły ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu - piwnicy lub lodówce.
z podanej liczby składników dostałem dwa słoiki dżemu o pojemności 300 ml. próbowałem już dżemu z morwy, ale wydawało mi się to słodkie i płynne. Zgodnie z tym samym przepisem dżem jest umiarkowanie słodki z lekkimi nutami cytrusowymi. Dzięki odpowiedniej technologii gotowania jagody morwy zachowują swoją integralność, wchłaniają sok, a w rezultacie dżem okazuje się nie płynny, a witaminy i przydatne substancje są zachowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morwa - 52 kcal/100g