dżem z morwy morwy

pyszny, aromatyczny i zdrowy dżem z morwy. Dżem jest słodki, ale nie przyprawiony przez dodanie soku z cytryny. Jagody dobrze zachowują swoją integralność. Jak zrobić idealny dżem z morwy? Dowiesz się w tym przepisie!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
199 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z morwy? Aby przygotować dżem, umieść morwę w durszlaku, spłucz zimną wodą, pozostaw na 10 minut, aby nadmiar soku się ułożył.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oderwij lub odetnij łodygi nożyczkami. Radzę nadal robić to nożyczkami, ponieważ jagody są bardzo soczyste i kruche, a przy najmniejszym nacisku wydzielają sok. Umieść przetworzone jagody na patelni z grubym dnem. Pamiętaj że morwa może plamić naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj morwy cukrem i wstaw do lodówki na noc, aby wypuściła sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie określonego czasu wyjmij morwy z lodówki, umieść na kuchence, gotuj na średnim ogniu przez dziesięć minut, mieszaj okresowo i zbieraj pianę i nasiona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij z ognia i pozostaw na pięć godzin. W tym czasie jagody wchłoną sok. Ponownie podpal i gotuj przez kolejne dziesięć minut, od czasu do czasu mieszaj, usuwaj pianę i zbieraj nasiona. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do dżemu. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze spłucz słoiki i pokrywki i wyciągnij w wygodny dla Ciebie sposób, robię to w piekarniku. Wstawiam słoiki i pokrywki do zimnego piekarnika na ruszcie szyjką w dół, wybieram temperaturę 180 stopni i ustawiam minutnik na 20 minut. Napełnij Jam sterylnymi słoikami, zwiń sterylnymi pokrywkami, Odwróć słoiki, zawiń w ciepły ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu - piwnicy lub lodówce.

z podanej liczby składników dostałem dwa słoiki dżemu o pojemności 300 ml. próbowałem już dżemu z morwy, ale wydawało mi się to słodkie i płynne. Zgodnie z tym samym przepisem dżem jest umiarkowanie słodki z lekkimi nutami cytrusowymi. Dzięki odpowiedniej technologii gotowania jagody morwy zachowują swoją integralność, wchłaniają sok, a w rezultacie dżem okazuje się nie płynny, a witaminy i przydatne substancje są zachowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morwa - 52   kcal/100g

Podobne przepisy