skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem, ananasem, serem i kukurydzą? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wędzone mięso z kurczaka można stosować z piersi, z udek lub podudzi. Który jest lepszy-wybierz według smaku. Możesz użyć majonezu w sklepie lub w domu.
Krok 2:
Rozbij wędzonego kurczaka rękami na włókna, usuwając skórę. Wziąłem połowę wędzonej piersi.
Krok 3:
Odcedź płyn z ananasów w puszkach, osusz. Jeśli ananasy są w pierścieniach, pokrój je na małe kawałki. Wskazane jest lekkie wyciśnięcie ananasów, aby sałatka nie była wodnista.
Krok 4:
Drobno posiekaj kapustę pekińską. Aby sałatka była bardziej delikatna w strukturze, lepiej wziąć zieloną część liścia i odciąć białą część.
Krok 5:
Gotuj marchewki w skórce do miękkości. Następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jeśli chcesz, możesz podzielić jajka na białka i żółtka i zetrzeć je osobno. A następnie ułóż je w osobnych warstwach.
Krok 7:
Spuść płyn z kukurydzy w puszkach, osusz ziarna.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 9:
Możesz po prostu ułożyć wszystkie składniki warstwami w misce sałatkowej, ale wolę zrobić sałatkę w pierścieniu do gotowania (Ø 16-18 cm), aby wszystkie warstwy były widoczne. Połóż ananasy pierwszą warstwą i polej je majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.
Krok 10:
Rozłóż wędzonego kurczaka następną warstwą i polej majonezem. Staraj się lepiej ubić każdą warstwę, wtedy sałatka nie rozpadnie się, gdy tylko zdejmiesz pierścień do gotowania. W razie potrzeby możesz posypać niektóre warstwy solą i pieprzem. Zwykle nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.
Krok 11:
Dalej - tarty jajka i majonez.
Krok 12:
Następnie starte marchewki, które również należy polać majonezem.
Krok 13:
Na marchewce rozłóż kukurydzę w puszkach i lekko dociśnij do poprzedniej warstwy, aby utrwalić ziarna. Podlewanie kukurydzy majonezem jest opcjonalne.
Krok 14:
Posyp wszystko startym serem i zrób siatkę majonezu.
Krok 15:
Ostatnia warstwa to rozdrobniona kapusta pekińska. Nie trzeba go podlewać majonezem. Możesz ułożyć składniki w innej kolejności według własnych upodobań. Jeśli nie masz czasu ani możliwości uformowania sałatki w pierścień, możesz po prostu wymieszać wszystko w salaterce i polać majonezem.
Krok 16:
Udekoruj gotową sałatkę ananasem, ziarnami kukurydzy, świeżymi ziołami i jasnymi jagodami. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g