Sałatka z wędzonym kurczakiem, serem ananasowym i kukurydzą

jasne, świąteczne, pyszne, proste, w pośpiechu! Sałatka z wędzonym kurczakiem, ananasem, serem i kukurydzą jest bardzo zrównoważona w smaku. Przygotowanie jest dość szybkie i proste. Ta sałatka jest idealna na wakacje - jest elegancka, kolorowa!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 25 % 6 g
142 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem, ananasem, serem i kukurydzą? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wędzone mięso z kurczaka można stosować z piersi, z udek lub podudzi. Który jest lepszy-wybierz według smaku. Możesz użyć majonezu w sklepie lub w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij wędzonego kurczaka rękami na włókna, usuwając skórę. Wziąłem połowę wędzonej piersi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź płyn z ananasów w puszkach, osusz. Jeśli ananasy są w pierścieniach, pokrój je na małe kawałki. Wskazane jest lekkie wyciśnięcie ananasów, aby sałatka nie była wodnista.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj kapustę pekińską. Aby sałatka była bardziej delikatna w strukturze, lepiej wziąć zieloną część liścia i odciąć białą część.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj marchewki w skórce do miękkości. Następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jeśli chcesz, możesz podzielić jajka na białka i żółtka i zetrzeć je osobno. A następnie ułóż je w osobnych warstwach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść płyn z kukurydzy w puszkach, osusz ziarna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz po prostu ułożyć wszystkie składniki warstwami w misce sałatkowej, ale wolę zrobić sałatkę w pierścieniu do gotowania (Ø 16-18 cm), aby wszystkie warstwy były widoczne. Połóż ananasy pierwszą warstwą i polej je majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż wędzonego kurczaka następną warstwą i polej majonezem. Staraj się lepiej ubić każdą warstwę, wtedy sałatka nie rozpadnie się, gdy tylko zdejmiesz pierścień do gotowania. W razie potrzeby możesz posypać niektóre warstwy solą i pieprzem. Zwykle nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dalej - tarty jajka i majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie starte marchewki, które również należy polać majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na marchewce rozłóż kukurydzę w puszkach i lekko dociśnij do poprzedniej warstwy, aby utrwalić ziarna. Podlewanie kukurydzy majonezem jest opcjonalne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp wszystko startym serem i zrób siatkę majonezu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostatnia warstwa to rozdrobniona kapusta pekińska. Nie trzeba go podlewać majonezem. Możesz ułożyć składniki w innej kolejności według własnych upodobań. Jeśli nie masz czasu ani możliwości uformowania sałatki w pierścień, możesz po prostu wymieszać wszystko w salaterce i polać majonezem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj gotową sałatkę ananasem, ziarnami kukurydzy, świeżymi ziołami i jasnymi jagodami. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy