skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Używając porzeczek: czerwonego lub czarnego, białego, kwasu cytrynowego lub soku z cytryny nie zaleca się dodawania do kompotu, ponieważ jagody te mają wyraźny kwaśny smak. Możesz użyć cukru nieco mniej niż norma wskazana w przepisie lub trochę więcej - kieruj się swoim gustem.
Krok 2:
Włóż mrożone jagody do rondla lub miski.
Krok 3:
Zalej zimną wodą i usuń łodygi, gałązki, ogony, takie jak truskawki. Spłucz kilka razy.
Krok 4:
Następnie dodaj granulowany cukier do pojemnika, możesz go sparować z cukrem waniliowym, jeśli chcesz poczuć aromat wanilii w napojach.
Krok 5:
Wlej gorącą wodę i umieść pojemnik na kuchence, przykrywając pokrywką i włączając maksymalne ciepło. Doprowadzić płyn w pojemniku do wrzenia, zmniejszyć ciepło do średniego, przykryć pokrywką połowę pojemnika.
Krok 6:
Gotuj kompot przez 10-12 minut od momentu wrzenia. Wszystkie jagody powinny nadać płynowi swój kolor i aromat, unosić się na górze.
Krok 7:
Wyłącz ogrzewanie i pozostaw napój do ostygnięcia na 15-20 minut bez przykrywania pojemnika pokrywką. W tym czasie jagody powinny opadać na dno.
Krok 8:
Wlać kompot z mrożony jagody do szklanek, dzbanka, filiżanek itp. Napój jest smaczny zarówno w ciepłej formie zimą, jak i z lodem latem.
możesz gotować kompot z mrożonych jagód krok po kroku w dowolnym momencie, o ile masz dostępne takie składniki. Napój doskonale gasi pragnienie i nasyca organizm przydatnymi witaminami i pierwiastkami śladowymi. Dlatego nie zaleca się gotowania kompotu dłużej niż 15 minut!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g