kompot z mrożonych truskawek, jeżyn, borówek

zdrowy kompot z mrożonych jagód będzie smakował wszystko! Kompot z mrożonych jagód jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny, jasny. Można go podawać z różnymi wypiekami: zarówno słonymi, jak i słodkimi, można zabrać ze sobą na piknik, na wycieczkę.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
32 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Używając porzeczek: czerwonego lub czarnego, białego, kwasu cytrynowego lub soku z cytryny nie zaleca się dodawania do kompotu, ponieważ jagody te mają wyraźny kwaśny smak. Możesz użyć cukru nieco mniej niż norma wskazana w przepisie lub trochę więcej - kieruj się swoim gustem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mrożone jagody do rondla lub miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej zimną wodą i usuń łodygi, gałązki, ogony, takie jak truskawki. Spłucz kilka razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj granulowany cukier do pojemnika, możesz go sparować z cukrem waniliowym, jeśli chcesz poczuć aromat wanilii w napojach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gorącą wodę i umieść pojemnik na kuchence, przykrywając pokrywką i włączając maksymalne ciepło. Doprowadzić płyn w pojemniku do wrzenia, zmniejszyć ciepło do średniego, przykryć pokrywką połowę pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj kompot przez 10-12 minut od momentu wrzenia. Wszystkie jagody powinny nadać płynowi swój kolor i aromat, unosić się na górze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłącz ogrzewanie i pozostaw napój do ostygnięcia na 15-20 minut bez przykrywania pojemnika pokrywką. W tym czasie jagody powinny opadać na dno.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać kompot z mrożony jagody do szklanek, dzbanka, filiżanek itp. Napój jest smaczny zarówno w ciepłej formie zimą, jak i z lodem latem.

możesz gotować kompot z mrożonych jagód krok po kroku w dowolnym momencie, o ile masz dostępne takie składniki. Napój doskonale gasi pragnienie i nasyca organizm przydatnymi witaminami i pierwiastkami śladowymi. Dlatego nie zaleca się gotowania kompotu dłużej niż 15 minut!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy