zupa grzybowa puree z pieczarek ze śmietaną klasyczna

delikatny, oryginalny, ze zwykłych produktów! Zupa grzybowa puree z pieczarek ze śmietaną to klasyczny przepis na proste, ale bardzo smaczne pierwsze danie, które przypomina zupę z Ikei. Tutaj tylko wersja domowa jest przygotowywana z naturalnych składników, bez szkodliwych dodatków.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 33 % 4 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować klasyczną zupę grzybową z pieczarek ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Kupuj średniej wielkości białe pieczarki bez plam, uszkodzeń i zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Opłucz grzyby pod bieżącą wodą z ziemi. Jeśli tak, Wytnij zepsute miejsca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż umyte grzyby na ręczniku, który wchłonie nadmiar wilgoci. Oczyść duże grzyby (wystarczy umyć małe). Pokrój je w małe kostki. Pokrój dwa grzyby w cienkie plasterki. Będziemy ich potrzebować do dekoracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, zwilż cebulę i nóż zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozpuść masło (nie musisz go mocno podgrzewać, może zacząć się palić), włóż pieczarki i cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż wszystko razem, ciągle mieszając na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Osobno smażyć na złoty kolor płytki pieczarek, którymi ozdobisz naczynie przed podaniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej przefiltrowaną wodę do rondla, podpal i zagotuj. Określoną ilość wody można dowolnie zwiększać lub zmniejszać. Wszystko zależy od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę. Pamiętaj, aby wziąć wysokiej jakości przefiltrowaną lub butelkowaną wodę, ponieważ woda z kranu może nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. Postaw patelnię na ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy woda w garnku się zagotuje, wlej ciężką śmietanę (20%) i sos sojowy. Możesz wziąć krem o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że im wyższa zawartość tłuszczu w produkcie, tym większa zawartość kalorii w naczyniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszając, ponownie zagotuj wodę ze śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pieczarki smażone z cebulą. Zmniejsz ciepło do minimum i gotuj zupę przez około 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź blender zanurzeniowy i zmiksuj zupę, aż będzie gładka i gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól, pieprz potrawę do smaku i wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej zupę do misek. Udekoruj smażonymi grzybami i ziołami (pietruszka, koperek). Podawaj do stołu. Możesz dodatkowo podać krakersy do zupy. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy