skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować klasyczną zupę grzybową z pieczarek ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Kupuj średniej wielkości białe pieczarki bez plam, uszkodzeń i zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Opłucz grzyby pod bieżącą wodą z ziemi. Jeśli tak, Wytnij zepsute miejsca.
Krok 2:
Rozłóż umyte grzyby na ręczniku, który wchłonie nadmiar wilgoci. Oczyść duże grzyby (wystarczy umyć małe). Pokrój je w małe kostki. Pokrój dwa grzyby w cienkie plasterki. Będziemy ich potrzebować do dekoracji.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, zwilż cebulę i nóż zimną wodą.
Krok 4:
Na patelni rozpuść masło (nie musisz go mocno podgrzewać, może zacząć się palić), włóż pieczarki i cebulę.
Krok 5:
Smaż wszystko razem, ciągle mieszając na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Osobno smażyć na złoty kolor płytki pieczarek, którymi ozdobisz naczynie przed podaniem.
Krok 6:
Wlej przefiltrowaną wodę do rondla, podpal i zagotuj. Określoną ilość wody można dowolnie zwiększać lub zmniejszać. Wszystko zależy od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę. Pamiętaj, aby wziąć wysokiej jakości przefiltrowaną lub butelkowaną wodę, ponieważ woda z kranu może nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. Postaw patelnię na ogniu.
Krok 7:
Gdy woda w garnku się zagotuje, wlej ciężką śmietanę (20%) i sos sojowy. Możesz wziąć krem o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że im wyższa zawartość tłuszczu w produkcie, tym większa zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 8:
Mieszając, ponownie zagotuj wodę ze śmietaną.
Krok 9:
Dodaj pieczarki smażone z cebulą. Zmniejsz ciepło do minimum i gotuj zupę przez około 10-15 minut.
Krok 10:
Weź blender zanurzeniowy i zmiksuj zupę, aż będzie gładka i gładka.
Krok 11:
Sól, pieprz potrawę do smaku i wymieszaj.
Krok 12:
Wlej zupę do misek. Udekoruj smażonymi grzybami i ziołami (pietruszka, koperek). Podawaj do stołu. Możesz dodatkowo podać krakersy do zupy. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g