skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ser, potrzebujesz: mleka krowiego, soli i octu. Im bardziej tłuste mleko, tym więcej sera w końcu się pojawi. Mam mleko o zawartości tłuszczu 4,5%. Lepiej jest wziąć pasteryzowane mleko z farmy.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić mleko do wrzenia. Nie musisz przykrywać patelni pokrywką. Ale okresowo upewnij się, że mleko nie ucieka.
Krok 3:
Przykryj durszlak dwiema warstwami dobrej, gęstej gazy. Jeśli Gaza ma niższą jakość tkania i jest bardziej luźna, użyj trzech, a nawet czterech warstw.
Krok 4:
Gdy mleko się zagotuje, wlej ocet do rondla. Jeśli masz esencję octową, musisz ją wcześniej rozcieńczyć (zgodnie z instrukcjami na butelce) do stanu dziewięciu procent, aby nie przegapić momentu wrzenia mleka.
Krok 5:
Dodaj sól do garnka. Jego ilość zależy od rodzaju soli i indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli dodasz czubatą łyżeczkę grubej soli (Nie dodatkowej), ser będzie lekko słony. Oznacza to, że możesz bezpiecznie zwiększyć ilość soli.
Krok 6:
Mleko należy okresowo mieszać, podczas gdy proces tworzenia płatków twarogowych trwa.
Krok 7:
Podczas dalszego podgrzewania serwatka zostanie oddzielona od twarogu. Proces ten nazywany jest fermentacją.
Krok 8:
Gotuj mleko jeszcze przez kilka minut, aż serwatka będzie wyraźnie widoczna. Ma żółtawy odcień.
Krok 9:
Wlej powstałą masę do wcześniej przygotowanego durszlaka i pozwól serwatce spłynąć. Pozostaw przyszły ser w tej formie na piętnaście minut. W razie potrzeby serwatkę można przechowywać.
Krok 10:
Ostrożnie owinąć brzegi gazy i uformować kulkę sera.
Krok 11:
Ser należy pozostawić w lodówce na dwie godziny pod uciskiem. Mam ciężką dynię jako ucisk. Po tym czasie ser jest gotowy do podania.
z litra mleka dostałem około dwustu gramów sera.
na bazie serwatki pozostałej po ugotowaniu sera można zagnieść ciasto drożdżowe, na przykład na placki na patelni z niesłodzonym nadzieniem.
jeśli chcesz uzyskać bardziej słony smak sera, polecam namoczyć go w pozostałej serwatce, w której najpierw musisz rozpuścić dwie lub trzy łyżki soli.
ser można przechowywać do trzech dni w lodówce w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g