ser w domu z mleka

bardziej budżetowy i o rząd wielkości delikatniejszy niż sklep. Domowy ser według tego przepisu będzie inny niż ten, który można kupić w sklepie. Naturalny, bez zbędnych dodatków, taki ser będzie idealnym dodatkiem do sałatek ze świeżych warzyw.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ser, potrzebujesz: mleka krowiego, soli i octu. Im bardziej tłuste mleko, tym więcej sera w końcu się pojawi. Mam mleko o zawartości tłuszczu 4,5%. Lepiej jest wziąć pasteryzowane mleko z farmy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić mleko do wrzenia. Nie musisz przykrywać patelni pokrywką. Ale okresowo upewnij się, że mleko nie ucieka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj durszlak dwiema warstwami dobrej, gęstej gazy. Jeśli Gaza ma niższą jakość tkania i jest bardziej luźna, użyj trzech, a nawet czterech warstw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mleko się zagotuje, wlej ocet do rondla. Jeśli masz esencję octową, musisz ją wcześniej rozcieńczyć (zgodnie z instrukcjami na butelce) do stanu dziewięciu procent, aby nie przegapić momentu wrzenia mleka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do garnka. Jego ilość zależy od rodzaju soli i indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli dodasz czubatą łyżeczkę grubej soli (Nie dodatkowej), ser będzie lekko słony. Oznacza to, że możesz bezpiecznie zwiększyć ilość soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mleko należy okresowo mieszać, podczas gdy proces tworzenia płatków twarogowych trwa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas dalszego podgrzewania serwatka zostanie oddzielona od twarogu. Proces ten nazywany jest fermentacją.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj mleko jeszcze przez kilka minut, aż serwatka będzie wyraźnie widoczna. Ma żółtawy odcień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej powstałą masę do wcześniej przygotowanego durszlaka i pozwól serwatce spłynąć. Pozostaw przyszły ser w tej formie na piętnaście minut. W razie potrzeby serwatkę można przechowywać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie owinąć brzegi gazy i uformować kulkę sera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ser należy pozostawić w lodówce na dwie godziny pod uciskiem. Mam ciężką dynię jako ucisk. Po tym czasie ser jest gotowy do podania.

z litra mleka dostałem około dwustu gramów sera.
na bazie serwatki pozostałej po ugotowaniu sera można zagnieść ciasto drożdżowe, na przykład na placki na patelni z niesłodzonym nadzieniem.
jeśli chcesz uzyskać bardziej słony smak sera, polecam namoczyć go w pozostałej serwatce, w której najpierw musisz rozpuścić dwie lub trzy łyżki soli.
ser można przechowywać do trzech dni w lodówce w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy