skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lodówkę na kefirze? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę, zalej jajka zimną wodą i odstaw. dzięki temu jajka będą łatwiejsze do obierania. Opłucz ogórek.
Krok 2:
Buraki, również wcześniej gotuj, aż będą ugotowane we wrzącej wodzie. Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Młode buraki gotują się szybciej. Skoncentruj się na jego miękkości, przekłuwając nożem-nóż wchodzi bez wysiłku do gotowanych buraków. Pozwól gotowym burakom całkowicie ostygnąć. Następnie obierz buraki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Jajka na twardo obierz i pokrój. Nie powinieneś bardzo drobno ciąć.
Krok 4:
Pokrój ogórek i świeże zioła na kawałki. Jako zieleń możesz wziąć wszystko, co jest dostępne. Może to być koperek, pietruszka, zielona cebula. Możesz dodać coś jednego lub tylko trochę, jak chcesz.
Krok 5:
Włóż buraki, jajka, ogórek i zioła do garnka. Wlać kefir, trochę soli i dobrze wymieszać. Jeśli kefir jest gęsty, można go lekko rozcieńczyć wodą. W razie potrzeby możesz dodać więcej świeżych rzodkiewek i twarogu. Ale wybierz twaróg ziarnisty, aby był wyczuwalny w naczyniu. Włóż gotową lodówkę do lodówki na godzinę lub dwie, aby odpowiednio ostygła. Podczas serwowania lodówkę można uzupełnić kwaśną śmietaną i gorącymi gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g