lodówka na kefirze

pyszne, świeże i bardzo proste-ugotuje nawet dziecko! Lodówka na kefirze to najlepsza zupa, gdy chcesz czegoś lekkiego. Jest podawany na zimno i świetnie nadaje się na najgorętsze dni. Buraki i kefir sprawiają, że jest nie tylko smaczny, ale także piękny. Świetny sposób na posiłki i poprawę nastroju!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
48 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lodówkę na kefirze? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę, zalej jajka zimną wodą i odstaw. dzięki temu jajka będą łatwiejsze do obierania. Opłucz ogórek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Buraki, również wcześniej gotuj, aż będą ugotowane we wrzącej wodzie. Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Młode buraki gotują się szybciej. Skoncentruj się na jego miękkości, przekłuwając nożem-nóż wchodzi bez wysiłku do gotowanych buraków. Pozwól gotowym burakom całkowicie ostygnąć. Następnie obierz buraki i zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka na twardo obierz i pokrój. Nie powinieneś bardzo drobno ciąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórek i świeże zioła na kawałki. Jako zieleń możesz wziąć wszystko, co jest dostępne. Może to być koperek, pietruszka, zielona cebula. Możesz dodać coś jednego lub tylko trochę, jak chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż buraki, jajka, ogórek i zioła do garnka. Wlać kefir, trochę soli i dobrze wymieszać. Jeśli kefir jest gęsty, można go lekko rozcieńczyć wodą. W razie potrzeby możesz dodać więcej świeżych rzodkiewek i twarogu. Ale wybierz twaróg ziarnisty, aby był wyczuwalny w naczyniu. Włóż gotową lodówkę do lodówki na godzinę lub dwie, aby odpowiednio ostygła. Podczas serwowania lodówkę można uzupełnić kwaśną śmietaną i gorącymi gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy