skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować kompot z pomarańczy na zimę, weź prosty zestaw produktów: pomarańcze, cukier i wodę, w razie potrzeby i smaku możesz zatwierdzić sok z cytryny i coś z aromatycznych przypraw, wziąłem kilka gwiazdek goździków.
Krok 2:
Pomarańcze należy przede wszystkim dobrze umyć szczotką. Skórka nie jest dla nas szczególnie przydatna, ale dla bardziej niebieskiego smaku gotujemy skórki pomarańczowe. Pokrój pomarańcze w kółka lub kliny - jak łatwiej będzie Ci je obrać. Musisz usunąć całą skórkę wraz z białą częścią, lepiej jest wyciąć białe zworki wszędzie. gdzie można je odzyskać. Potrzebujemy czystego & quot; fileta & quot; pomarańczy, jak mówią wybitni kucharze.
Krok 3:
Wysterylizuj słoiki i pokrywki. Zagotuj wodę. Ułóż obrane i pokrojone na kawałki pomarańcze na dnie sterylnego słoika. Napełnij 1/3-jest to optymalne, aby uzyskać aromatyczny cały napój.
Krok 4:
Napełnij wypełnione słoiki wrzącą wodą. Przykryj sterylnymi pokrywkami. Odstaw na 3 minuty.
Krok 5:
Wlej cukier do rondla.
Krok 6:
I spuść wodę ze słoików z pomarańczami.
Krok 7:
Wyślij tam skórki pomarańczowe i zagotuj - gotuj nie więcej niż pół minuty-jeśli nie lubisz pomarańczowej goryczki (po prostu są miłośnicy kompotu i soku pomarańczowego z nieodłączną goryczką tego owocu). Następnie złap Skórki łyżką cedzakową.
Krok 8:
Napełnij pomarańcze w słoikach syropem pomarańczowym, dodaj goździk do dna, jeśli chcesz. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami, odwróć je i wyślij, aż całkowicie ostygną "pod futrem".
Krok 9:
To wszystko! Pachnący kompot z pomarańczy na zimę jest gotowy! Możesz przechowywać go po schłodzeniu w warunkach pokojowych.
kompot z pomarańczy na zimę to zbiór, który nie jest zbyt powszechny-w końcu pomarańcze należą do tych owoców, które są doskonale przechowywane, a en rośnie prawie w całej Rosji. Dlatego w ten czy inny sposób musimy kupić te owoce cytrusowe w sklepie lub na rynku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g