makaron z warzywami na patelni

proste, szybkie, piękne i w zaledwie pół godziny! Pyszny makaron z soczystymi, aromatycznymi warzywami! Bez gotowania w garnku, natychmiast na patelni! I spędzisz na tym nie więcej niż 30 minut. Wybierz warzywa w różnych kolorach, a serwowanie będzie jasne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 75 % 30 g
184 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z warzywami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Makaron może mieć dowolny kształt, najlepiej średniej wielkości i koniecznie z pszenicy durum. Warzywa można wybrać dowolne. Mam bakłażana i paprykę w kolorze czerwonym, żółtym i pomarańczowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa pod bieżącą wodą, osusz. Z bakłażana odetnij zieloną część, pokrój warzywo w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na umiarkowanym ogniu smaż kostki bakłażana, aż będą lekko rumiane przez 8 do 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do bakłażana włóż przygotowaną paprykę na patelnię, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj warzywa przez około 3 minuty. Aby uzyskać równomierny proces, mieszaj warzywa podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa lekko posolić, posypać aromatycznymi ziołami, wymieszać. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku i do woli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj warzywa na małym ogniu przez kolejne kilka minut. Uważaj na stopień wysmażenia warzyw. Ważne jest, aby nie przetasowały się i zachowały swój kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść gotowe warzywa na osobnym talerzu. Wlej makaron na tę samą patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wcześniej zagotuj wodę. Makaron zalej wrzącą wodą, aby był tylko przykryty wodą. Sól, przykryj patelnię pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj makaron na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż woda całkowicie odparuje. Jeśli nie ma już płynu, a makaron jest nadal dość twardy, dodaj kilka łyżek wody i kontynuuj gotowanie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż warzywa na gotowym makaronie, wymieszaj. Rozgrzej jeszcze 1 minutę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj makaron z warzywami jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!

do gotowania odpowiednie są dowolne warzywa: marchew, cebula, fasolka szparagowa, różyczki brokułów i kalafior.

gotowałem bakłażana od razu, nie było goryczy w smaku. Ale jeśli istnieje obawa, że będzie gorzki, pokrój go w kostkę, Posol, pozostaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażana i zacznij gotować.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy