skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z warzywami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Makaron może mieć dowolny kształt, najlepiej średniej wielkości i koniecznie z pszenicy durum. Warzywa można wybrać dowolne. Mam bakłażana i paprykę w kolorze czerwonym, żółtym i pomarańczowym.
Krok 2:
Umyj warzywa pod bieżącą wodą, osusz. Z bakłażana odetnij zieloną część, pokrój warzywo w średnią kostkę.
Krok 3:
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na umiarkowanym ogniu smaż kostki bakłażana, aż będą lekko rumiane przez 8 do 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5:
Do bakłażana włóż przygotowaną paprykę na patelnię, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj warzywa przez około 3 minuty. Aby uzyskać równomierny proces, mieszaj warzywa podczas gotowania.
Krok 6:
Warzywa lekko posolić, posypać aromatycznymi ziołami, wymieszać. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku i do woli.
Krok 7:
Gotuj warzywa na małym ogniu przez kolejne kilka minut. Uważaj na stopień wysmażenia warzyw. Ważne jest, aby nie przetasowały się i zachowały swój kształt.
Krok 8:
Umieść gotowe warzywa na osobnym talerzu. Wlej makaron na tę samą patelnię.
Krok 9:
Wcześniej zagotuj wodę. Makaron zalej wrzącą wodą, aby był tylko przykryty wodą. Sól, przykryj patelnię pokrywką.
Krok 10:
Gotuj makaron na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż woda całkowicie odparuje. Jeśli nie ma już płynu, a makaron jest nadal dość twardy, dodaj kilka łyżek wody i kontynuuj gotowanie.
Krok 11:
Połóż warzywa na gotowym makaronie, wymieszaj. Rozgrzej jeszcze 1 minutę.
Krok 12:
Podawaj makaron z warzywami jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!
do gotowania odpowiednie są dowolne warzywa: marchew, cebula, fasolka szparagowa, różyczki brokułów i kalafior.
gotowałem bakłażana od razu, nie było goryczy w smaku. Ale jeśli istnieje obawa, że będzie gorzki, pokrój go w kostkę, Posol, pozostaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażana i zacznij gotować.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g