skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kapuśniak ze świeżej kapusty z kurczakiem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Kurczaka weź całość lub dowolne części. Grzbiety kurczaka, udka, skrzydełka itp. dobrze nadają się do bulionu.
Krok 2:
Wyślij kurczaka do rondla, zalej wodą i umieść na kuchence. Na dużym ogniu zagotuj, Posol, Usuń powstałą białą pianę. Zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj mięso do miękkości. Zajmie to do 30-40 minut.
Krok 3:
A w tym czasie przygotuj wszystkie inne produkty. Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty. Obierz ziemniaki, czosnek (jeśli go używasz), cebulę i marchewkę. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w zimnej wodzie.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki z dużymi zębami.
Krok 5:
Pokrój pomidory w małe kostki. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów. Zwykle tego nie robię.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Podsmaż warzywa, mieszając, aż cebula będzie półprzezroczysta.
Krok 7:
Wyślij pomidory do smażenia, wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko razem przez około 7-10 minut.
Krok 8:
Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę lub kostkę.
Krok 9:
Posiekaj kapustę średniej wielkości słomką, nie należy jej zbyt cienko kroić, aby kapusta zachowała swój kształt podczas późniejszego marnotrawstwa.
Krok 10:
Wyjmij mięso z kurczaka z bulionu. Wyślij ziemniaki do garnka. Gotuj do miękkości (około 20 minut).
Krok 11:
Zwiększ ogień na kuchence. Wyślij kapustę, liście laurowe i pieczeń do bulionu. W razie potrzeby dodaj sól i dodaj cukier.
Krok 12:
Oddziel lekko schłodzone mięso z kurczaka od kości, wyślij na patelnię. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz palnik do minimum (jeśli masz kuchenkę elektryczną, zainstaluj jednostkę), przykryj garnek pokrywką i gotuj kapuśniak przez około godzinę. Jeśli nie użyłeś młodej kapusty, pozostaw ją na kuchence do półtorej godziny.
Krok 13:
Posyp gotową kapuśniak drobno posiekanymi świeżymi ziołami i dodaj czosnek. Wyjmij z pieca i pozostaw na 5-10 minut.
Krok 14:
Pachnące i najsmaczniejsze kapuśniaki ze świeżej kapusty są gotowe! Podawać na gorąco, posypane zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 15:
Kapuśniak z kwaśną śmietaną jest bardzo smaczny.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal / 100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g