skład / składniki
metoda gotowania
zwracam dziś uwagę na przepis na rolkę mielonego mięsa w folii w piekarniku. Ze względu na przyjemny wygląd to danie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole. Taką bułkę można przygotować z wyprzedzeniem, a przed podaniem tylko pokroić. A także, gdy masz w domu mięso mielone, kotlety są zmęczone i chcesz czegoś oryginalnego na obiad, możesz ugotować taką bułkę.
do gotowania należy użyć mieszanki mielonej wieprzowiny z kurczakiem. Ale myślę, że zrobi to każde mięso.
najpierw musisz ugotować 3 jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
w tym czasie będziemy mieli czas na przygotowanie podstawy do bułki.
namocz Bochenek w mleku. Jeśli po namoczeniu pojawi się nadmiar płynu, należy go usunąć.
W misce blendera włóż mięso mielone, namoczony Bochenek, jajko, sól, pieprz i liście pietruszki. Nie trzeba usuwać wszystkich łodyg z pietruszki, zostaną zmiażdżone w blenderze. Zmiel wszystko na gładką masę.
po ugotowaniu jajek przejdź do nadzienia. Czosnek obrać i pokroić w paski. Pokrój jajka wzdłuż na 2 części. Usuń brzydkie części z zielonej cebuli, nie musisz jej kroić.
Wytnij potrzebny kawałek folii. Powinna być dłuższa niż sama rolka, aby można ją było zamknąć na krawędziach. Rozłóż folię lustrzaną stroną na powierzchni roboczej. Posmaruj folię olejem roślinnym, aby łatwiej było zwinąć rolkę.
połóż mięso mielone na folii i równomiernie rozprowadź, tworząc prostokąt. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć silikonowej szpatułki lub szpatułki do ciasta.
posmaruj mielone mięso niewielką warstwą majonezu. Następnie ułóż nadzienie. W kierunku środka ułóż połówki jajek. Umieść cebulę w całości obok jajek. Czosnek można równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni mięsa mielonego.
za pomocą folii zawiń nadzienie w mięso mielone, zdobądź bułkę. Ostrożnie zawiń go w folię, przekręć folię wokół krawędzi, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia.
Przenieś bułkę na blachę do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Następnie otwórz folię i pozwól, aby wierzch bułki zarumienił się przez kolejne 5 minut.
bułkę można zjeść po lekkim ostygnięciu.
Udekoruj bułkę świeżym koperkiem. Może być podawany na ciepło lub jako przekąska na zimno.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g