stek z sum z ziemniakami w piekarniku

ryba pieczona razem z warzywami to uczta przy stole! Stek z sum z ziemniakami w piekarniku to obfite danie na każdy dzień dla całej rodziny. Gotowanie jest łatwe, produkty są również proste (steki z sum można znaleźć w prawie każdym sklepie z działem rybnym) i okazuje się smaczne, pożywne i piękne! Takie porcje steków można również przygotować do podania gościom. Mogą stać się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu i zastąpić główne danie mięsne.
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 59 % 10 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 50 min

takie danie jest nie tylko smaczne i piękne, ale także zdrowe, a także bardzo łatwe do przygotowania. Można to łatwo zweryfikować, korzystając z zaleceń dotyczących gotowania przedstawionych w tym przepisie.

danie można podawać zarówno na rodzinny obiad, kolację, jak i na świąteczny stół.

gotowanie zaczynamy od rozmrożenia ryby, a sum jest zwykle sprzedawany w sklepach zamrożony. Aby to zrobić, wyjmij rybę z zamrażarki i przenieś ją na dolną półkę lodówki. Zostawiamy w tej formie godziny na 6-8. W ten sposób ryba będzie powoli i stopniowo rozmrażana, co będzie miało korzystny wpływ na jej smak, a także korzyści.

gdy ryba jest rozmrożona, przygotowujemy warzywa i zioła, a mianowicie: myjemy ziemniaki i marchewkę, paprykę i zieloną fasolkę, myjemy koperek pod bieżącą wodą. Ostatni układamy na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia. Obieramy ziemniaki i marchewkę, wycinamy łodygę z papryki, obieramy nasiona, kroimy warzywo na pół i kroimy fasolę na małe kawałki (jeśli używasz świeżej).

następnie ziemniaki kroimy w duże prostokąty, marchewki kroimy w duże kostki, paprykę kroimy w paski w poprzek. Przenieś wszystkie pokrojone warzywa do jednej miski. Obieramy cebulę z łuski,a następnie kroimy ją w półpierścienie, po przecięciu na pół. Dodaj cebulę do reszty warzyw. Warzywa posyp solą do smaku, dobrze wymieszaj rękami.

umyj cytrynę, osusz ją papierową serwetką, odetnij dwa duże kółka. Drobno posiekaj koperek, który zdążył wyschnąć, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji gotowego dania.

steki również myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, polewamy olejem roślinnym, doprawiamy przyprawami odpowiednimi dla ryb, koperkiem i solą. Wcieramy sól, zioła i przyprawy w miąższ rybny.

bierzemy dwa kawałki folii i kładziemy na nich równo warzywa, na warzywach ryby. Na rybę kładziemy 1-2 krążki cytryny, trochę półkole cebuli. Dobrze zawiń ryby i warzywa w folię i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Kiedy minie ten czas, sprawdzamy ziemniaki pod kątem gotowości. Jeśli ziemniaki nie są gotowe, zwiększ czas o kolejne 10-20 minut.

danie podajemy na gorąco, dekorując gałązkami koperku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Stek z sum - 98   kcal/100g

Podobne przepisy