Sałatka z fasolą i grzybami

najsmaczniejsza i najprostsza sałatka z grzybami i fasolą. Bardzo szybko! Połączenie takich składników w sałatce, takich jak fasola i grzyby, można nazwać jednym z najbardziej udanych, okazuje się nie tylko bardzo smaczne, ale satysfakcjonujące, pożywne. Taka sałatka uzupełni lunch lub kolację w dni powszednie, a także ozdobi każdą ucztę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 33 % 10 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasolą i grzybami? Przygotuj składniki. Do przygotowania sałatki możesz użyć dowolnej fasoli: gotowanej, konserwowanej, a także grzybów: smażonej, marynowanej lub solonej. Użyłem solonych grzybów, możesz wziąć inne grzyby leśne lub pieczarki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Świeże grzyby można smażyć na oleju roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowałem suchą fasolę, lepiej zrobić to z wyprzedzeniem, aby wszystkie składniki były gotowe do przygotowania sałatki. Fasolę należy namoczyć przez noc w zimnej wodzie, rano zmienić wodę i gotować przez 30 minut, aż fasola będzie miękka, spuścić wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A grzyby i fasolę można uzupełnić innymi smacznymi składnikami, takimi jak jajka na twardo. Gotuj jajka na twardo przez 10 minut, aby żółtko nie nabrało brzydkiego niebieskiego odcienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jaja kurze ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce lub drobno posiekać nożem. W razie potrzeby, jeśli sałatka jest układana warstwami, żółtka można oddzielić od białek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Lepiej jest użyć cebuli sałatkowej lub zwykłej, po marynowaniu jej w occie winnym lub zalaniu wrzącą wodą, aby zmniejszyć gorycz. W razie potrzeby zamiast cebuli można użyć zieleni, a także innych świeżych ziół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doskonale uzupełni i zacieni smak tych składników sera, można go również użyć dowolnego rodzaju: twardego, miękkiego, kiełbasy, stopionego, w zależności od preferencji smakowych. Ser topiony jest trudniejszy do zetarcia, dzięki czemu można go zamrozić w zamrażarce, a następnie łatwo zetrzeć. Ja użyłam kiełbasy, nadaje przyjemny posmak sałatce wędzonej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składniki można połączyć w dużej salaterce i po prostu wymieszać, doprawiając majonezem. Przyprawy: dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lub na przykład na świąteczny stół składniki sałatki można układać warstwami, smarując każdą warstwę cienką warstwą majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser kiełbasa - 268   kcal/100g

Podobne przepisy