skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z fasolą i grzybami? Przygotuj składniki. Do przygotowania sałatki możesz użyć dowolnej fasoli: gotowanej, konserwowanej, a także grzybów: smażonej, marynowanej lub solonej. Użyłem solonych grzybów, możesz wziąć inne grzyby leśne lub pieczarki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Świeże grzyby można smażyć na oleju roślinnym.
Krok 2:
Ugotowałem suchą fasolę, lepiej zrobić to z wyprzedzeniem, aby wszystkie składniki były gotowe do przygotowania sałatki. Fasolę należy namoczyć przez noc w zimnej wodzie, rano zmienić wodę i gotować przez 30 minut, aż fasola będzie miękka, spuścić wodę.
Krok 3:
A grzyby i fasolę można uzupełnić innymi smacznymi składnikami, takimi jak jajka na twardo. Gotuj jajka na twardo przez 10 minut, aby żółtko nie nabrało brzydkiego niebieskiego odcienia.
Krok 4:
Jaja kurze ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce lub drobno posiekać nożem. W razie potrzeby, jeśli sałatka jest układana warstwami, żółtka można oddzielić od białek.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Lepiej jest użyć cebuli sałatkowej lub zwykłej, po marynowaniu jej w occie winnym lub zalaniu wrzącą wodą, aby zmniejszyć gorycz. W razie potrzeby zamiast cebuli można użyć zieleni, a także innych świeżych ziół.
Krok 6:
Doskonale uzupełni i zacieni smak tych składników sera, można go również użyć dowolnego rodzaju: twardego, miękkiego, kiełbasy, stopionego, w zależności od preferencji smakowych. Ser topiony jest trudniejszy do zetarcia, dzięki czemu można go zamrozić w zamrażarce, a następnie łatwo zetrzeć. Ja użyłam kiełbasy, nadaje przyjemny posmak sałatce wędzonej.
Krok 7:
Składniki można połączyć w dużej salaterce i po prostu wymieszać, doprawiając majonezem. Przyprawy: dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 8:
Lub na przykład na świąteczny stół składniki sałatki można układać warstwami, smarując każdą warstwę cienką warstwą majonezu.
Krok 9:
Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser kiełbasa - 268 kcal/100g