Szybkie bułeczki do herbaty z jajkiem

szybkie i łatwe do zrobienia bułeczki zaspokoją całą rodzinę! Szybkie bułeczki z jajkiem to wygodne śniadanie dla dzieci w wieku szkolnym i nie tylko. Taka świetna przekąska i dorośli mogą łatwo zabrać ze sobą do pracy. Bardzo dobrze jest pić je nie tylko herbatą, ale także kefirem, sfermentowanym mlekiem, mlekiem lub kawą.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 65 % 34 g
252 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajka z cukrem i solą w głębokiej misce, wlej ciepłą wodę, wszystko wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj suche drożdże. Drożdże należy wymieszać z mąką, aby nie dotykały płynu. Zagnieść ciasto bezpośrednio w misce, będzie lepkie. Wlej olej roślinny i dalej ugniataj. Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy serwetką lub folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto dzielimy na kilka równych części wielkości piłki tenisowej i robimy z niej zgrabne bułeczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odstawiamy półfabrykaty na 20 minut również pod folią spożywczą, aby wyrosły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dnem szklanki robimy doły na środku każdej bułki. Posmaruj je ubitym jajkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel żółtka od białek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Białka wkładamy do lodówki do późniejszego wykorzystania. Wlej żółtka do dołka bułki. Sól, pieprz. Pieczemy bułki przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe bułki wyjmujemy z piekarnika i podziwiamy wynik. Pokrywają się złotym rumieńcem, kusząco pachną i wyglądają atrakcyjnie - chcę zjeść kilka, na pewno nie wystarczy jeden. Poczęstuj się!

ciasto na takie bułeczki czasami przygotowuję z wyprzedzeniem i trzymam w zamrażarce. Następnie rozmrażam w temperaturze pokojowej i pieczę wszystko zgodnie z przepisem. Moje gospodarstwo domowe po prostu uwielbia takie wypieki, szczególnie świeże, gdy bułki są gorące i pachnące. Ja też bardzo lubię pikantne wypieki z ciasta drożdżowego. Ten przepis należy do jednego z moich ulubionych. Dowiedziałem się o tej metodzie od ciotki, to ona powiedziała mi, jak upiec bułeczki na herbatę z jajkiem. Mam je za pierwszym razem-wtedy ostrożnie zrobiłem połowę porcji, ale teraz zawsze robię dwie naraz, zwłaszcza jeśli moja rodzina i ja musimy wkrótce wyjść na łono natury. Po pikniku nie ma zapasów żywności - Wszystko jest spożywane z wielkim apetytem i wielką przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy