skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajka z cukrem i solą w głębokiej misce, wlej ciepłą wodę, wszystko wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj suche drożdże. Drożdże należy wymieszać z mąką, aby nie dotykały płynu. Zagnieść ciasto bezpośrednio w misce, będzie lepkie. Wlej olej roślinny i dalej ugniataj. Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy serwetką lub folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 2:
Ciasto dzielimy na kilka równych części wielkości piłki tenisowej i robimy z niej zgrabne bułeczki.
Krok 3:
Odstawiamy półfabrykaty na 20 minut również pod folią spożywczą, aby wyrosły.
Krok 4:
Dnem szklanki robimy doły na środku każdej bułki. Posmaruj je ubitym jajkiem.
Krok 5:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 6:
Białka wkładamy do lodówki do późniejszego wykorzystania. Wlej żółtka do dołka bułki. Sól, pieprz. Pieczemy bułki przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Krok 7:
Gotowe bułki wyjmujemy z piekarnika i podziwiamy wynik. Pokrywają się złotym rumieńcem, kusząco pachną i wyglądają atrakcyjnie - chcę zjeść kilka, na pewno nie wystarczy jeden. Poczęstuj się!
ciasto na takie bułeczki czasami przygotowuję z wyprzedzeniem i trzymam w zamrażarce. Następnie rozmrażam w temperaturze pokojowej i pieczę wszystko zgodnie z przepisem. Moje gospodarstwo domowe po prostu uwielbia takie wypieki, szczególnie świeże, gdy bułki są gorące i pachnące. Ja też bardzo lubię pikantne wypieki z ciasta drożdżowego. Ten przepis należy do jednego z moich ulubionych. Dowiedziałem się o tej metodzie od ciotki, to ona powiedziała mi, jak upiec bułeczki na herbatę z jajkiem. Mam je za pierwszym razem-wtedy ostrożnie zrobiłem połowę porcji, ale teraz zawsze robię dwie naraz, zwłaszcza jeśli moja rodzina i ja musimy wkrótce wyjść na łono natury. Po pikniku nie ma zapasów żywności - Wszystko jest spożywane z wielkim apetytem i wielką przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g