udka z kurczaka z ziemniakami

danie z kategorii dwa w jednym: mięso i przystawka w jednej formie. Jako fotograf lubię nie tylko smak gotowych potraw, ale także ich wygląd. Połączenie czerwonej cebuli z żółtawymi ziemniakami i posypanym przyprawami kurczakiem wyglądało bardzo pięknie na etapie przygotowywania produktów. Jasna cebula nadała temu daniu niewypowiedziany urok. Cóż, fakt, że będzie (i ostatecznie okazało się) smaczny, nie można było wątpić.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 24 % 7 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować beryshek z kurczaka z ziemniakami w piekarniku, potrzebujemy: udka z kurczaka (z kością lub po prostu mięsem), czerwonej cebuli, ziemniaków, oleju roślinnego; suchy czosnek, papryka, czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso z kurczaka umyć, osuszyć. Jeśli masz biodra na Kości, możesz je przeciąć na pół lub pozostawić w całości, tylko usunąć część ogonową wraz z gruczołami, jeśli jest. Miałem uda bez kości i skóry, które można przeciąć na pół lub wcale - i tak dobrze się upieczą. Nie przecięłam, tylko usunęłam tu i ówdzie nadmiar tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój na 4-6 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz kurczaka i ziemniaki i posyp je suchym czosnkiem, papryką, mielonym pieprzem i solą. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ziemniaki z kurczakiem do naczynia do pieczenia. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w kliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skrop oliwą z oliwek na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Okresowo podlewaj kurczaka i ziemniaki sokiem z dna formy. Następnie zwiększ temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 5 minut, aż kurczak będzie chrupiący.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formę z piekarnika i ułóż na talerzach. Smacznego!

oprócz udek z kurczaka można użyć filetów - z kością lub bez.

czerwoną słodką cebulę można zastąpić szalotką lub zwykłą cebulą.

oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz użyć swoich ulubionych przypraw. Nadaje się tutaj kurkuma, curry, chmiel-suneli lub mieszanka suchych przypraw do kurczaka lub udek.

jeśli masz małe młode ziemniaki, nie możesz ich obrać, ale dokładnie umyć szczotką. Przebij bulwy widelcem i upiecz w całości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy