ciasto mrowisko klasyczne z gotowanym skondensowanym mlekiem

najsmaczniejszy, oryginalny, ze zwykłych produktów! Klasyczne ciasto mrowisko z gotowanym skondensowanym mlekiem to znane danie z czasów radzieckich, najczęściej pieczone na urodziny dzieci. Ciasto okazuje się bardzo piękne, podobne do wzgórza mrówek, od którego ma swoją nazwę.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 34 % 25 g
węglowodany 58 % 42 g
416 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 18 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto Mrówkowe z gotowanym skondensowanym mlekiem? Przygotuj jedzenie. Podstawą ciasta jest ciasto kruche. Dlatego do jego przygotowania weź masło lub margarynę dobrej jakości. Śmietana jest lepsza niż 20% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do przygotowania kremu według klasycznej receptury używa się masła i gotowanego skondensowanego mleka. Aby obniżyć kaloryczność ciasta, zamienię masło na śmietanę o zawartości tłuszczu 20%. Produkty do przygotowania śmietany powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Pokrój masło nożem w kostkę. Jeśli ma temperaturę pokojową, można go użyć w ten sposób, ugniatając widelcem. Dodaj granulowany cukier do masła i dobrze zetrzyj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj śmietanę do mieszanki cukrowo-maślanej, kontynuując dokładne wcieranie, aż cukier się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami wprowadź do produktów, wyrabiając ciasto. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno stać się gęste, ale nie musi być ugniatane przez długi czas — gdy tylko zbierze się w grudkę, przestań ugniatać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na kilka części (Moje to 3), zawiń każdą część w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Teraz musisz zmielić schłodzone ciasto, aby upiec je na małe kawałki. Przepuszczam ciasto przez maszynę do mięsa. Możesz także: pokroić makaron, zetrzeć na grubej tarce lub rozerwać na kawałki rękami. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 20-30 minut, aż pieczone produkty będą rumiane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić gotowe kawałki ciasta do temperatury pokojowej i rozgnieść rękami: struktura powinna być niejednorodna, niech w cieście będą duże kawałki i okruchy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Wymieszaj składniki kremu (temperatura pokojowa), aż będą gładkie. Powtarzam jeszcze raz, że w klasycznym przepisie do przygotowania kremu używa się masła, zastępuję go śmietaną, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu w gotowym produkcie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj gotowy krem z piaskową bazą w głębokiej misce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie uformuj ciasto w pożądany kształt (slajdy). Aby to zrobić, rozłóż ciasto na części, nadając mu kształt zjeżdżalni. Lub przykryj pojemnik (miskę) folią spożywczą, włóż ciasto ze śmietaną, ubij, a następnie odwróć na półmisek na ciasto. Gotowe ciasto można ozdobić według własnego uznania-czekoladą, orzechami, makiem lub pozostawić tak, jak jest. Aby zaimpregnować ciasto kremem, lepiej odstawić ciasto do lodówki na co najmniej 12 godzin.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Oto cięcie ciasta następnego dnia po upieczeniu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy