skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto Mrówkowe z gotowanym skondensowanym mlekiem? Przygotuj jedzenie. Podstawą ciasta jest ciasto kruche. Dlatego do jego przygotowania weź masło lub margarynę dobrej jakości. Śmietana jest lepsza niż 20% tłuszczu.
Krok 2:
Do przygotowania kremu według klasycznej receptury używa się masła i gotowanego skondensowanego mleka. Aby obniżyć kaloryczność ciasta, zamienię masło na śmietanę o zawartości tłuszczu 20%. Produkty do przygotowania śmietany powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 3:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Pokrój masło nożem w kostkę. Jeśli ma temperaturę pokojową, można go użyć w ten sposób, ugniatając widelcem. Dodaj granulowany cukier do masła i dobrze zetrzyj mieszaninę.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj śmietanę do mieszanki cukrowo-maślanej, kontynuując dokładne wcieranie, aż cukier się rozpuści.
Krok 5:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami wprowadź do produktów, wyrabiając ciasto. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 6:
Ciasto powinno stać się gęste, ale nie musi być ugniatane przez długi czas — gdy tylko zbierze się w grudkę, przestań ugniatać.
Krok 7:
Podziel ciasto na kilka części (Moje to 3), zawiń każdą część w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut.
Krok 8:
Po określonym czasie włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Teraz musisz zmielić schłodzone ciasto, aby upiec je na małe kawałki. Przepuszczam ciasto przez maszynę do mięsa. Możesz także: pokroić makaron, zetrzeć na grubej tarce lub rozerwać na kawałki rękami. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 20-30 minut, aż pieczone produkty będą rumiane.
Krok 9:
Schłodzić gotowe kawałki ciasta do temperatury pokojowej i rozgnieść rękami: struktura powinna być niejednorodna, niech w cieście będą duże kawałki i okruchy.
Krok 10:
Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Wymieszaj składniki kremu (temperatura pokojowa), aż będą gładkie. Powtarzam jeszcze raz, że w klasycznym przepisie do przygotowania kremu używa się masła, zastępuję go śmietaną, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu w gotowym produkcie.
Krok 11:
Wymieszaj gotowy krem z piaskową bazą w głębokiej misce.
Krok 12:
Następnie uformuj ciasto w pożądany kształt (slajdy). Aby to zrobić, rozłóż ciasto na części, nadając mu kształt zjeżdżalni. Lub przykryj pojemnik (miskę) folią spożywczą, włóż ciasto ze śmietaną, ubij, a następnie odwróć na półmisek na ciasto. Gotowe ciasto można ozdobić według własnego uznania-czekoladą, orzechami, makiem lub pozostawić tak, jak jest. Aby zaimpregnować ciasto kremem, lepiej odstawić ciasto do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Krok 13:
Oto cięcie ciasta następnego dnia po upieczeniu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g