skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy specjalny ryż, okrągły, jest sprzedawany w sklepach(na przykład do sushi, tj. odmiany Japońskie). Jeśli twój budżet na to nie pozwala, kup nasz, ale nie Najtańszy, w przeciwnym razie ugotuje się w owsiance. Gotuj zgodnie z instrukcjami. Po pierwsze, płukanie pod kranem i odciąganie czystej wody.
Krok 2:
Wlej ryż wodą w proporcji-1: 1. Gotuj ryż bez dodawania. Gdy tylko woda się zagotuje, gotuj przez kwadrans, a następnie nalegaj 10 minut pod pokrywką. Powiedziałem, jak mi się udało, ale przypomnę - gotujemy zgodnie z instrukcjami rodzaju ryżu, który masz.
Krok 3:
Podczas tego procesu będziemy mieli czas na pokrojenie obranego ogórka w kostkę. Aby zarówno smak bułki, jak i jej wygląd były jeszcze fajniejsze, pokroiłam również paprykę. Nie możesz tego zrobić, jeśli zdecydujesz się zrobić tylko bułki z ogórkiem.
Krok 4:
Więc ryż jest gotowy. Wyślemy tutaj mieszankę sosu sojowego i octu ryżowego. Wymieszaj wszystko i przykryj pokrywką przez 5 minut. Następnie otwórz pokrywkę, ponieważ ryż powinien ostygnąć.
Krok 5:
Jeśli ryż jest podpięty, połóż specjalną matę (bambus), a jeśli jej nie ma, weź zwykły ręcznik. Nawiasem mówiąc, musisz położyć nori na swojej szorstkiej stronie.
Krok 6:
Umieść obok naczynia z wodą i za każdym razem, gdy zanurzasz w nim ręce, rozłóż ryż cienką warstwą. Cienki, bo w przeciwnym razie nie zauważysz smaku nadzienia-ryż go zabije.
Krok 7:
Ostrożnie ułóż nadzienie na środku – ogórki (w Twoim przypadku) z papryką (i tym razem postanowiłem to zrobić).
Krok 8:
I posmaruj go cienko (aby ponownie nie zabić smaku nadzienia) chudym majonezem. Możesz na przykład skropić nadzienie sosem sojowym lub tym, co lubisz najbardziej. Powiedzmy cienką warstwą wasabi.
Krok 9:
To wszystko, zwińmy rolkę, pomagając sobie matą. I nie zapomnij zostawić 1,5-2 cm na przeciwnej krawędzi.
Krok 10:
Oto nasza rolka i gotowa.
Krok 11:
Nie zapomnij na koniec zwilżyć wolnego miejsca wodą, zakończyć zwijanie i dobrze zagnieść rolkę rękami, aby wycisnąć ryż i połączyć go z nadzieniem. Niech tak - w dywanie-położy się.
Krok 12:
Tniemy ostrym nożem. I podajemy!
i więcej porad
układając ryż na norii, nie zapomnij zostawić 1,5-2 cm pustej przestrzeni od przeciwnej krawędzi, ale nie wypełniaj arkusza bardzo mocno. Ryż powinien leżeć cienką warstwą, w przeciwnym razie otrzymasz ogromne bułki. A to nie jest zbyt estetyczne. Rolki powinny wyglądać elegancko.
trudno jest pokroić bułki, nie znając tajemnicy. A sekrety są dwa. Pierwszy to ostry nóż. Po drugie, zwilżanie ostrza wodą za każdym razem, gdy masz zamiar ciąć. I ostatnia rzecz, nie tnij bułki, jeśli ryż jest jeszcze trochę ciepły-bułka się rozpadnie.
nie przesadzaj z zwilżaniem rąk-wilgoć może dostać się na arkusz nori i zmięknie, może się przebić. Jeśli tak, po zrolowaniu rolki, pozwól jej pozostać w powietrzu, spójrz na arkusz i odzyskaj zmysły.
jeśli wiesz, że używasz wszystkich składników przygotowanych teraz, zrób to. Ale jeśli zrobisz to raz, produkty z receptury mogą być przepołowione lub przechowywane, na przykład, ryż, aby nie zamarzł i nie gromadził obcych zapachów w lodówce.
Chuda bułka to oprócz chudej żywności zarówno ryba, jak i kawior. W końcu w poście są dni, w których te produkty są dozwolone. Dlatego możesz dodać do ogórka w takie dni kawałki łososia lub innej pysznej ryby i dowolnego kawioru.
jeśli nie ma serka śmietankowego, a nie możesz go na czczo, weź chudy majonez – ozdobi smak bułki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Wasabi - 143 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Marynowany imbir - 51 kcal/100g