skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem ze skondensowanym mlekiem? Wybierz świeże jajka i wysokiej jakości masło i mleko skondensowane, od nich w dużej mierze zależy, czy otrzymasz Krem, czy nie. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Zetrzyj jajka z cukrem.
Krok 3:
Zagotuj mleko. Wlej mieszankę jajeczną do mleka cienkim strumieniem, zawsze mieszając mleko, aby zapobiec zwijaniu się jaj.
Krok 4:
Gotuj mieszankę jajeczno-mleczną na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Im grubszy , tym lepiej. Ale uważaj, aby krem nie przypalił się od dołu. Na początku gotowania mieszanina jest płynna, a następnie zaczyna gęstnieć. Krem należy gotować do takiej gęstości, gdy staje się gęsty, że trudno go wymieszać. A łyżka lub trzepaczka pozostawiają Głębokie, nie od razu dokręcające się ślady. Gdy krem ostygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej.
Krok 5:
Schłodzić mieszankę jajeczno-mleczną do temperatury pokojowej, dodać masło i dobrze ubić mikserem. Ważne! Zarówno mieszanka jajeczno-mleczna, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę (pokojową lub nieco niższą), w przeciwnym razie krem się rozwarstwi.
Krok 6:
Bita masa powinna się podwoić.
Krok 7:
Dodaj mleko skondensowane i wanilinę i ponownie ubij, aż będzie gładkie. Skondensowane mleko trochę rozrzedza krem, ale nadal powinno być bujne i gęste. Krem jest gotowy!
ta ilość kremu wystarczy na ciasto Napoleon z 22 ciast o średnicy 18-20 cm.
wskazówka: w kremie kluczem jest zapobieganie zwijaniu się jajek po dodaniu do gotującego się mleka. Jeśli wszystko zostanie wlane na raz i nie mieszasz w tym samym czasie, oczywiście się zwijają. Dlatego ważne jest, aby wlać jajka do mleka cienkim strumieniem i ciągle mieszając. Alternatywnie-wlej trochę gorącego mleka cienkim strumieniem do ubitych jajek, mieszając, a następnie ostrożnie wlej wszystko do rondla do reszty mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g