skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli jeszcze nie wiesz, jak gotować okroshkę na serwatce, ten przepis Ci pomoże. Dokładnie umyj warzywa, dobrze wstrząśnij z nadmiaru wody i posiekaj.
Krok 2:
Ogórki i rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie & quot; w mundurach & quot;, to znaczy, nie czyścimy ich wcześniej,ale tylko myjemy. Gotuj do miękkości przez około 25 minut. Przekłuwamy nożem, aby sprawdzić jego gotowość. Schłodzić, oczyścić i pokroić w drobną kostkę, podobnie jak rzodkiewka z ogórkiem.
Krok 3:
Jajka wkładamy do małego rondla z wrzącą osoloną wodą, gotujemy przez 10 minut na twardo, przenosimy na chwilę do zimnej wody i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie obierz je i pokrój w małe kostki, aby pasowały do warzyw. Drobno posiekaj kiełbasę również w postaci kostek, podobnie jak inne składniki okroshki. Zamiast kiełbasy możesz wziąć gotowane mięso wieprzowe. Teraz, gdy wszystkie składniki są gotowe, przenieś je do głębokiego pojemnika i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Zwykle przechowuję okroshkę na sucho w lodówce w emaliowanym lub szklanym pojemniku (rondel lub miska) z zamkniętą pokrywką. Przed podaniem wlewam go do porcji głębokich talerzy, wlewam sól do smaku, wkładam śmietanę i wszystko mieszam, a dopiero potem wlewam serwatkę. Więc śmietana nie zbiera się w grudki. Jeśli natychmiast rozcieńczysz okroshkę serwatką, wszystkie składniki otrzymają płyn i puchną, w tym ogórki, które przestaną chrupać.
Krok 5:
Ale ktoś lubi rozcieńczyć okroshkę od razu, więc wybierz swoją opcję. A jeśli serwatka nie jest bardzo kwaśna, możesz dodać kwas cytrynowy do smaku. Weź śmietanę o dobrej zawartości tłuszczu-20%, ale zamiast tego możesz dodać majonez. Smacznego!
taka okroshka dobrze sobie radzi nie tylko latem, kiedy jest upał, ale także na wszelkie święta, kiedy bez tego dania trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Sam uwielbiam okroshkę w dowolnym formacie i o każdej porze roku. Uwielbiam to robić również z kwasem, kefirem, wodą mineralną itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g