budyń czekoladowy domowej roboty

najdelikatniejszy budyń czekoladowo-czekoladowy! Domowy budyń czekoladowy okazuje się bardzo przyjemną konsystencją: miękką, umiarkowanie gęstą, bardzo, bardzo delikatną. Najważniejszą rzeczą w tym przepisie jest kakao. Aby uzyskać wysokiej jakości smak deseru, weź najlepszy proszek kakaowy. Powinien być nasycony kolorem, o jasnym smaku czekoladowym, mieć lekką goryczkę. Kakao niskiej jakości może całkowicie zepsuć danie, ponieważ kolor będzie brudny, a smak bardzo mierny.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 21-27 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 76 % 19 g
124 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domowy budyń czekoladowy, weź świeże mleko o średniej zawartości tłuszczu, cukier granulowany, skrobię kukurydzianą, kakao w proszku. Będziesz także potrzebował odrobiny soli, aby zrównoważyć smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do małej chochli i podgrzej do około 40 stopni. mleko nie powinno być ani gorące, ani zimne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku połącz i wymieszaj kakao w proszku, cukier granulowany, drobną sól i skrobię kukurydzianą. Jeśli te produkty zostaną dodane bez mieszania, osobno, istnieje ryzyko, że kakao i skrobia "złapią" grudki i bardzo trudno będzie je wymieszać w przyszłości. Dlatego zabezpieczamy się i mieszamy określone składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij mleko z ognia, dodaj mieszankę skrobi i cukru z proszkiem kakaowym, wymieszaj i włóż kadzi z powrotem do ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej masę do wrzenia, ciągle mieszając, zacznie zauważalnie gęstnieć. Gotuj budyń przez minutę i zdejmij z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gorący domowy budyń czekoladowy do małych foremek i ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy budyń można podawać zarówno na ciepło, jak i schłodzony.

ten przepis może konkurować z zakupionymi budyniami w torebkach, które są przygotowywane bez pieczenia. Są budynie waniliowe, czekoladowe. Ten domowy budyń nie jest gorszy. Stosuje się naturalne produkty bez czynników rakotwórczych, co nie może pomóc, ale przekupić. Ponadto nie potrzebujesz dużo czasu na przygotowanie budyniu.
podawaj domowy budyń czekoladowy wraz z chrupiącymi ciasteczkami, delikatnymi goframi, cienkimi tostami.
również taki budyń może być doskonałym dodatkiem do naleśników, naleśników, ptysiów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy