skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Skład składników tej bułgarskiej wersji chorby jest bardzo obfity: weź dla niej przede wszystkim dobrą wołowinę, cielęcinę lub jagnięcinę z kością, lepiej żeberka lub mostek, ziemniaki, marchew, cebulę, zieloną fasolkę, kapustę, czosnek, cytryna, świeże pomidory, korzeń pietruszki, olej słonecznikowy, goździki, papryka, liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, kolendra i pietruszka.
Krok 2:
Pokrój mięso na duże kawałki, włóż do rondla razem z kawałkiem cebuli, łodygami zieleni, korzeniem pietruszki, liściem laurowym, ziarnami pieprzu, gwiazdkami goździków. Napełnij wodą, zagotuj i usuń pianę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso się ugotuje. Zajęło mi to 1,5 godziny.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj warzywa: pokrój strąki fasoli, usuwając końcówki, ziemniaki w kostkę, marchewki w dużych plasterkach.
Krok 4:
Posiekaj kapustę, pokrój czerwoną paprykę w kostkę.
Krok 5:
15 minut przed gotowaniem mięsa włóż marchewki do bulionu. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmij wszystko z patelni, z wyjątkiem marchewki. Pokrój mięso na kawałki, usuń kości i wróć do bulionu. Dodaj ziemniaki i fasolę, gotuj przez 15 minut.
Krok 6:
Pokrój cebulę i pomidora w drobną kostkę.
Krok 7:
Posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, zmiażdż i drobno posiekaj czosnek.
Krok 8:
Warzywa smażyć na oleju, aż będą papkowate.
Krok 9:
Włóż kapustę i czerwoną paprykę do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 10:
Wprowadź sos warzywny i suchą paprykę. Gotuj przez 7 minut.
Krok 11:
P: dodaj zielenie i czosnek. Wyłącz kuchenkę i pozwól chorbie trochę zaparzyć pod przykryciem. Podawaj z sokiem z cytryny. Podawaj śmietanę osobno.
proponuję wersję bułgarskiej chorby-pachnącej, jasnej pięknej zupy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g